У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон про визнання таким, що втратив чинність, Закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 листопада 2021, 17:30

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №45 від 5 листопада 2021 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих під час п’ятої і шостої сесій Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано текст Закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесення змін до деяких законодавчих актів України», № 1618–IХ, яким скасовується режим вільної економічної зони «Крим» на тимчасово окупованій території України та встановлюються особливості економічних відносин на тимчасово окупованій території з урахуванням обмежень, викликаних окупацією.

Крім того, Закон унормовує порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, закріплює право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території та забезпечує реалізацію права на спадкування для таких осіб.

Закон набере чинності 21 листопада 2021 року.

Також опубліковані закони:

- «Про внесення змін до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо гарантій прав інвесторів», № 1648–IХ, який уточнює порядок управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів та процедуру їх реалізації. Закон набув чинності 1 листопада 2021 року;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», № 1658–IХ, який набув чинності 8 серпня 2021 року. Закон спрямований на продовження впровадження реформи повної загальної середньої освіти і формування сучасної мережі її закладів, яка забезпечує здобуття повної загальної середньої освіти усіма дітьми, без винятків і дискримінації.

Зокрема, в Законі: дається визначення терміну «безпечне освітнє середовище»; визначається порядок надання освітніх послуг дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я; передбачено, що опорні заклади освіти можуть забезпечувати здобуття профільної середньої освіти; унормовано ряд положень, що стосуються створення та діяльності ліцеїв.

- «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні», № 1660–IХ, який передбачає ряд податкових пільг для імпортерів, виробників і покупців транспорту з електродвигунами. Закон набуде чинності 1 січня 2022 року;

- «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» щодо заборони продажу лікарських засобів особам, які не досягли чотирнадцяти років (малолітнім особам)», №1668–IХ, який забороняє продаж лікарських засобів малолітнім особам і зобов’язує осіб, які здійснюють продаж або доставку таких засобів, вимагати документ, що підтверджує вік, якщо виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем. Закон набув чинності 8 серпня 2021 року.

Окрім того, опубліковано Закон «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком», № 1663–IХ.

Ратифікована угода передбачає залучення 300 млн євро кредитних коштів Європейського інвестиційного банку на фінансування заходів, спрямованих на термомодернізацію близько 1000 громадських будівель в Україні, зокрема, дошкільних та середніх навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, а також об’єктів соціального, адміністративного та культурного призначення, які знаходяться у державній та/або комунальній власності. Закон набув чинності 27 серпня 2021 року.

У віснику містяться тексти постанов про відкликання Разумкова Д. О. з посади Голови Верховної Ради України, №1802–IХ і обрання Голови Верховної Ради України, № 1803–IХ.

Також опубліковано постанови про зміну і встановлення меж та перейменування населених пунктів.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».