Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 листопада 2021, 12:51

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Уряду відповідатимуть сьогодні на запитання про стан забезпечення паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства України енергетичними ресурсами на період опалювального сезону 2021-2022 року.

Головуючий надав слово для виступу Міністру енергетики Герману Галущенку.

На початку виступу урядовець відзначив складність проходження цьогорічного опалювального сезону через енергетичну кризу. "Ми спостерігаємо, що майже кожен день створюються нові і нові перешкоди. Однією з таких перешкод є постачання вугілля", - наголосив він.

Міністр запевнив, що "цей опалювальний сезон ми пройдемо спокійно", додавши, що для його проходження планується навантаження на теплову генерацію. Також планується для проходження опалювального сезону долучити генерацію на природному газі.

Міністр поінформував про ціни на електроенергію. Він повідомив, що ціни для побутових споживачів залишаються стабільними. "Тариф на електроенергію для населення залишиться незмінним протягом всього опалювального сезону", - сказав він.

Урядовець також поінформував про забезпечення газом. Він повідомив, що в газосховищах достатньо газу для проходження опалювального сезону.

Міністр також відзначив, що одним з ключових питань для стабільного проходження опалювального сезону є питання технічного стану генерації. Він поінформував про вжиті заходи щодо усунення виявлених проблем. "Все це дає впевненість у тому, що ми готові до проходження опалюваного сезону", - зазначив він.

Міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались, зокрема: добудови десятої шахти на Волині; розвитку вітчизняної енергетики, зокрема, збільшення видобутку; забезпечення запасів вугілля; зниження тарифів для споживачів, які перейшли на електроопалення; цін на електроенергію за договорами, укладеними з постачальником останньої надії; заходів зі стимулювання енергозбереження і підвищення енергоефективності в громадах; цін на газ для промислових підприємств, зокрема АТ «Одеський припортовий завод»; можливого підняття цін за транзит газу.

На запитання депутатських фракцій і груп відповіли Прем’єр-міністр та члени Кабінету Міністрів стосовно: побиття правоохоронцями учасників мітингу антивакцинаторів у Запоріжжі; закупівлі для лікарень кисневих станцій; забезпечення киснем лікарень у Миколаївській області; затримки виплат медичним працівникам; регламентації входу до судів у зв’язку із карантинними обмеженнями «червоної» зони; виплат медикам у гірських районах Прикарпаття; вжиття заходів для недопущення віялових відключень газу, тепла і електроенергії для громадян; постачання і закупівлі вугілля для ТЕС; якості надання послуг монополістами, які постачають енергоносії населенню; вакцинованості членів Кабінету Міністрів.

На цьому "Година запитань до Уряду" завершилася.

Народні депутати 228 голосами підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви з 12.00. до 12.30., скасувати "Різне" і завершити засідання оголошенням депутатських запитів.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Шахов.

Народні депутати розглянули проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України" (р.№5850 від 17.08.2021р.), №5850-П.

Проект доповів народний депутат Михайло Цимбалюк.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту Постанови.

Проект Постанови за результатами голосування відхилено («за» 53).

Народні депутати усунули неточності та неузгодження у тексті прийнятого Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (реєстр. №6197).

Народні депутати 274 голосами підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради України про доручення Голові Верховної Ради невідкладно підписати цей Закон.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

Народні депутати розглянули питання про позбавлення народного депутата України Третьякової Галини Миколаївни права брати участь у п'яти пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Головуючий надав слово Першому заступнику Голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергію Євтушку для оголошення висновку.

Сергій Євтушок доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата України Третьякову Галину Миколаївну права брати участь у п'яти пленарних засіданнях Верховної Ради України і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

Головуючий поставив на голосування пропозицію Комітету.

Народні депутати 234 голосами підтримали пропозицію.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Анна Скороход. Народний депутат попросила створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування смерті народного депутата Антона Полякова.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять народного депутата Антона Полякова.

Народні депутати розглядають питання про позбавлення народного депутата України Геращенко Ірини Володимирівни права брати участь у п'яти пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко оголосив висновок та доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді позбавити народного депутата України Геращенко Ірину Володимирівну права брати участь у п'яти пленарних засіданнях Верховної Ради і довести таке рішення до відома виборців через газету «Голос України».

Пропозиція Комітету була поставлена на голосування і не підтримана народними депутатами («за» - 190).

Із заявою від двох фракцій народний депутат Ірина Геращенко.

До порядку денного сесії включено та визнано невідкладним проект Закону про внесення змін до розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо особливостей застосування переговорної процедури закупівлі, №6273.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Верховна Рада 290 голосами прийняла в цілому проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Арабською Республікою Єгипет про передачу засуджених осіб, №0126.

281 голосом прийнято проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про міжнародне автомобільне сполучення від 17 грудня 1992 року, №0060.

Верховна Рада 285 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України "Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України", №5121.

До порядку денного включено проект Постанови Про звернення Верховної Ради України до Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, на підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату, №6263.

Проект Постанови доповів народний депутат Олег Бондаренко.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу і в цілому.

Народні депутати взяли участь в обговоренні.

271 голосом «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Верховна Рада 238 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні, №5463.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 109 запитів, із них до Президента України - 7 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 5, до Кабінету Міністрів - 47, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 45, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України 5 запитів народних депутатів.

Окрім того, за її словами, з минулих пленарних тижнів залишились не оголошеними 106 запитів.

Всього для оголошення внесено 215 депутатських запитів.

Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Головуючий закрив пленарне засідання.