Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
04 листопада 2021, 17:41

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив про обрання першим заступником голови депутатської фракції «Слуга народу» народного депутата Андрія Мотовиловця.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять громадської активістки Катерини Гандзюк, яка пішла з життя три роки тому.

Головуючий запросив до сесійної зали Президента України Володимира Зеленського.

Народні депутати розглядають кадрові питання.

Головуючий повідомив, що до Верховної Ради внесено подання про призначення Резнікова Олексія Юрійовича Міністром оборони України.

Головуючий надав слово для виступу Президенту України Володимиру Зеленському.

Він повідомив, що вніс подання на призначення Олексія Резнікова на посаду Міністру оборони і звернувся до народних депутатів підтримати його.

Кандидат на посаду у виступі представив своє бачення роботи на посаді.

Олексій Резніков відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич доповів рішення Комітету, який підтримав подання Президента України і рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови про призначення Резнікова О.Ю. Міністром оборони України за №6267.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати 273 голосами підтримали пропозицію про призначення Резнікова О.Ю. Міністром оборони України.

Олексій Резніков склав присягу члена Кабінету Міністрів.

Народні депутати обговорили пропозицію про продовження пленарного засідання до завершення розгляду законопроекту №5460.

За результатами голосування пропозиція не набрала голосів («за» -208).

Наступним голосуванням народні депутати підтримали пропозицію про зміну розгляду питань порядку денного, зокрема, про розгляд зараз законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій, №5460.

Верховна Рада 336 голосами прийняла законопроект у другому читанні і в цілому.

Народні депутати 333 голосами підтримали пропозицію про доручення Голові Верховної Ради України невідкладно підписати Закон «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій».

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Петро Порошенко. Він подякував народним депутатам за прийняття законопроекту №5460.

Народні депутати обговорили пропозицію представника депутатської фракції «Слуга народу» про зміну черговості розгляду питань порядку денного, а саме розглянути законопроект про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, №3205-2 після проекту Постанови №6270 і після цього завершити засідання.

229 голосами пропозиція була підтримана.

Народні депутати продовжують розглядати кадрові питання.

Головуючий оголосив до розгляду питання про призначення Верещук Ірини Андріївни Віце-прем'єр-міністром України - Міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Народний депутат Ірина Верещук як кандидат на посаду повідомила про наявність конфлікт інтересів при розгляді питання.

Головуючий надав слово для представлення кандидатів на посади членів Кабінету Міністрів і попросив підтримати їх.

Слово для виступу головуючий надав кандидату на посаду Віце-прем'єр-міністра України - Міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій народному депутату Ірині Верещук.

Кандидат відповіла на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець повідомив, що Комітет розглянув подання Прем’єр-міністра про призначення Ірини Верещук Віце-прем'єр-міністром України-Міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій і рекомендує Верховній Раді підтримати його.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово для виступу кандидату на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павлу Рябікіну.

Кандидат відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітет з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді підтримати подання Прем’єр-міністра про призначення Павла Рябікіна на посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Дмитро Наталуха звернув увагу на проблемні питання, які доведеться розв’язувати кандидату в разі його призначення на посаду.

Головуючий надав слово для виступу кандидатці на посаду Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко.

Кандидат відповіла на запитання народних депутатів.

Голова Комітет з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що Комітет підтримав призначення Юлії Свириденко на посаду Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економіки і рекомендує Верховній Раді також підтримати подання Прем’єр-міністра.

Дмитро Наталуха також окреслив ті питання, які мають бути в центрі уваги Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економіки.

В обговоренні кандидатур взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про призначення Ірини Верещук Віце-прем'єр-міністром України-Міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

260 голосами народні депутати підтримали подання Прем’єр-міністра про призначення Ірини Верещук Віце-прем'єр-міністром України-Міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

На голосування була поставлена пропозиція про призначення Павла Рябікіна Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України.

237 голосами пропозиція була підтримана.

256 голосами народні депутати підтримали подання Прем’єр-міністра про призначення Свириденко Юлії Анатоліївни Першим віце-прем'єр-міністром України - Міністром економіки України.

Головуючий повідомив, що народний депутата Ірина Верещук написала заяву про складення нею депутатських повноважень у зв’язку з її призначенням на посаду Віце-прем'єр-міністром України-Міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

На голосування була поставлена пропозиція про дострокове припинення повноважень народного депутата Ірини Верещук.

318 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Новопризначені члени Уряду Ірина Верещук, Павло Рябікін і Юлія Свириденко  склали присягу члена Кабінету Міністрів.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив до розгляду питання про призначення Штучного Вячеслава Васильовича Керівником Апарату Верховної Ради України.

Головуючий надав слово кандидату по посаду Керівника Апарату Верховної Ради України Вячеславу Штучному.

Кандидат зупинився на тому, що треба буде зробити. «Перш за все у взаємодії і плідній комунікації з народними депутатами України Апарат в першу чергу повинен дотримуватись Регламенту Верховної Ради України.

По-друге, ми повинні прискорити процеси діджеталізації та бути сучасними не тільки в питаннях електронного документообігу, а в питаннях допуску до приміщень Верховної Ради, в питаннях використання службового автотранспорту тощо».

Вячеслав Штучний нагадав, що у 2019 р., коли він був Керівником Апарату, вдалося запустити електронний документообіг і забезпечити роботу парламенту онлайн під час карантинних обмежень, але ще є нам над чим працювати.

Кандидат також зазначив, що в разі його призначення, зосередить зусилля на тому, щоб «спільно з керівництвом Верховної Ради та, звісно, у взаємодії з народними депутатами України плідно попрацювати над Законом України про парламентську службу».

Важливим питанням, на його думку, це утворення дослідницької служби, яка посилить інформаційно-аналітичну складову роботи парламенту. «І ще одним важливим моментом є утворення тренінгового центру, який буде використовуватись і працювати як для працівників Апарату, так і для народних депутатів України. Актуальним є питання посилення прозорості та відкритості Верховної Ради України, проведення реформ парламентського телеканалу "Рада", щоб зробити його конкурентоспроможним», - зазначив кандидат.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів про рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді включити питання про призначення Штучного Вячеслава Васильовича на посаду Керівника Апарату Верховної Ради України і розглянути його.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про призначення Штучного Вячеслава Васильовича Керівником Апарату Верховної Ради України.

315 голосами «за» народні депутати підтримали пропозицію.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Соломія Бобровська.

Головуючий повідомив, що сьогодні на нараді керівників депутатських фракцій і груп було прийнято рішення невідкладно розглянути проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років, №4445.

320 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, №3205-2.

За результатами голосування правки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Верховна Рада 262 голосами прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №3205-2.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що позачергового пленарного засідання сьогодні не буде у зв’язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій», №5460, який мав розглядатися на позачерговому засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.