Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 листопада 2021, 14:07

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями народним депутатам.

Після закінчення виступів головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №5893-9.

Проектом пропонується включити до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 7 вересня 2021 року № 1708-IX, законопроекти згідно з переліком.

Народні депутати виступили в обговоренні проекту.

За результатами голосування проект Постанови не набрав голосів для прийняття («за» - 183).

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Шахов.

Проект Постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України у сфері освіти і науки №6156 доповів голова підкомітету Комітету з питань освіти, науки та інновацій Валерій Колюх.

Проектом Постанови пропонується уточнити відповідні положення про відзнаки Верховної Ради України у сфері освіти і науки, збільшити кількість самих відзнак, залучити до конкурсу наукових робіт на премії та стипендії молодих учених у галузі національної безпеки і оборони та в інших сферах, що пов’язані з дослідженнями, які містять таємну інформацію, а також ширше використовувати потенціал молодих докторів наук щодо здійснення ними законотворчої діяльності.

Проектом передбачається рівномірне розподілення премій педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти за регіонами та за типом закладів освіти.

Валерій Колюх доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти проект Постанови в цілому.

Народні депутати виступили в обговоренні.

За результатами голосування проект Постанови 345 голосами прийнято в цілому.

Заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець вніс пропозиції продовжити пленарне засідання до закінчення розгляду законопроекту №5600.

Представники фракцій і груп заявили про неприйнятність цієї пропозиції через порушення Регламенту.

Пропозиція не набрала голосів («за» - 225 голосів).

Народні депутати розглянули питання про усунення неточностей та неузгодженостей у прийнятих законах.

На голосування було поставлено уточнені редакції деяких пунктів у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб (законопроект №2203).

За результатами голосування всі вони були прийняті.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко вніс пропозицію про доручення Голові Верховної Ради невідкладно підписати Закон.

259 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати розглянули питання про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України (законопроект № 5459-1), прийнятого Верховною Радою України 20 жовтня 2021 р.

Народні депутати розглянули питання про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України (законопроект № 5459-1).

За результатами голосування підтримані уточнені редакції пунктів Закону.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Микола Княжицький.

Народні депутати розглянули питання про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (проект Президента України) (законопроект № 5599).

За результатами голосування було уточнено ряд статей прийнятого Закону.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко вніс пропозицію про доручення Голові Верховної Ради невідкладно підписати Закон.

252 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Народні депутати розглядають кадрові питання.

Народні депутати звернули увагу на відсутність в урядовій ложі членів Уряду, особливо тих, питання щодо яких будуть розглядатися.

Головуючий оголосив до розгляду питання про звільнення Абрамовського Романа Романовича з посади Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Доповідав Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко. Він повідомив, що Комітет розглянув заяву Романа Абрамовського про відставку та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді визначитися щодо заяви шляхом голосування.

Представники фракцій і груп виступили в обговоренні.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про звільнення Романа Абрамовського з посади Міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

322 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Про звільнення Любченка Олексія Миколайовича з посади Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економіки України доповідає Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він повідомив, що Комітет розглянув заяву Олексія Любченка про відставку з посади Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економіки і рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування у сесійній залі.

320 голосами підтримали заяву Олексія Любченка про його відставку з посади Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економіки.

Про звільнення Резнікова Олексія Юрійовича з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України доповів Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. Він повідомив, що Комітет на своєму засіданні розглянув заяву Олексія Резнікова про звільнення з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України і рекомендує Верховній Раді підтримати її.

Дмитро Лубінець подякував Олексію Резнікову за роботу.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про звільнення Резнікова Олексія Юрійовича з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України згідно з поданою заявою.

329 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

Про звільнення Уруського Олега Семеновича з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України доповів Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він повідомив, що Комітет розглянув заяву Олега Уруського про відставку з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості і рекомендує Верховній Раді прийняти її.

Головуючий після обговорення поставив на голосування пропозицію Про звільнення Уруського Олега Семеновича з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

342 голосами пропозиція була підтримана.

За наслідками прийнятого рішення головуючий дав доручення підготувати відповідну постанову.

Про звільнення Тарана Андрія Васильовича з посади Міністра оборони України

доповів Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Голова Комітету повідомив, що Комітет розглянув на своєму засіданні заяву Андрія Тарана про звільнення з посади Міністра оборони і рекомендує Верховній Раді звільнити його із займаної посади.

Народні депутати 341 голосом підтримали заяву Андрія Тарана про його звільнення з посади Міністра оборони.

Головуючий закрив пленарне засідання.