14 вересня відбулось перше засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4"

28 жовтня 2021, 19:37

14 вересня 2021 року відбулось перше засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4".
 
Відповідно до Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4" від 10.09.2021 до основних завдань новоутвореної Комісії належать: визначення причин зниження фінансово-економічних показників підприємств космічної галузі України та розслідування фактів доведення їх до банкрутства, встановлення причин та наслідків ліквідації таких підприємств; розслідування фактів неналежної якості управління та невиконання обов’язків, покладених на Державне космічне агентство України (Національне космічне агентство України). Окрему увагу під час роботи Комісії буде зосереджено на розслідуванні фактів неефективного використання технологій у космічній галузі, а також їх неналежного захисту (в тому числі незаконних передачі, продажу та іншого відчуження).


Відповідно до пріоритетних завдань діяльності Комісії прийнято рішення про утворення чотирьох робочих груп:

1. Стан державних підприємств космічної галузі та ЦОВВ, що формують та реалізують державну політику у космічній галузі протягом 1991-2021: причини занепаду та кадрова політика.
2. Інтелектуальна спадщина СРСР, її збереження, розвиток космічних технологій 1991-2021 та ефективність їх використання.
3. Формування та виконання загальнодержавних цільових науково-технічних космічних програм України: ефективність та результативність. Стан науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, виконаних в межах програм.
4. Стан та причини провалу основних національних проектів космічної галузі 1991-2021 рр.: проекти "Либідь", "Циклон-4", "Морський старт" та інші.

Під час першого засідання було обрано секретаря Тимчасової слідчої комісії - народного депутата Шараськіна Андрія Андрійовича.

Також на засіданні обговорено питання залучення до роботи в Комісії працівників правоохоронних органів, експертів та інших фахівців.

Протокол засідання додається.