У Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулася зустріч із делегацією Постійної комісії з питань ЗМІ Сенату Парламенту Чеської Республіки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 жовтня 2021, 12:30

У Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики 27 жовтня відбулася зустріч із делегацією Постійної комісії з питань засобів масової інформації Сенату Парламенту Чеської Республіки. Участь у зустрічі взяли: голова Комітету Микита Потураєв, голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький і член Комітету Володимир В’ятрович. До складу делегації Чеської Республіки увійшли сенатори Їржі Ружічка, Вацлав Халоупек, Давід Смоляк, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, секретарка комісії Їтка Піларжова та другий секретар Посольства Томаш Павлічек.

На початку розмови голова Комітету Микита Потураєв висловив сподівання, що такі зустрічі і обмін досвідом допоможуть налагодити плідну співпрацю між обома парламентами. «Звичайно, ми зараз стикаємося з дуже важкими викликами, пов’язаними із нашим спільним бажанням зберегти і захистити базові принципи свободи слова, свободи журналістики, свободи медіа, і з тим, як запобігати постійним атакам на наш інформаційний простір. Стосуються ці атаки, на жаль, дуже великого спектра питань: від процесів вакцинації населення (в сенсі намагань підірвати довіру до кампанії вакцинації, посіяти хаос під час пандемії) до питань спотворення інформації щодо діяльності Збройних сил України», - сказав Микита Потураєв. Парламентарій додав, що ще одним питанням для обговорення є тема вибудовування відносин із техногігантами (Facebook, Google), які не завжди звертають достатньо уваги на роботу алгоритмів та волонтерської мережі в Україні, що запобігають поширенню дезінформації. А це для нас дуже чутливе питання.

«Ви знаєте, що наша країна змінилася після Майдану в 2014 році, і коли ми проводили ці зміни, то багато в чому, зокрема в гуманітарній сфері та в культурній політиці, брали для себе за приклад Чеську Республіку», - зазначив Микола Княжицький.

Про користь досвіду Чехії для України, особливо після 2014 року, говорив також Володимир В’ятрович: «Якраз чеський досвід подолання спадщини комуністичного тоталітарного режиму був для нас одним з основних, коли ми започатковували таку політику на державному рівні в Україні. Я дуже радий, що співпраця в такій історичній площині у нас продовжується: багато чеських істориків працює в Україні, є спільні чесько-українські проєкти, є спільна чесько-українська комісія. Ми прекрасно розуміємо, що, на жаль, історія є теж однією з арен інформаційної війни, на якій також треба боротися проти російських фейків».

Голова Постійної комісії з питань засобів масової інформації Сенату Парламенту Чеської Республіки Вацлав Халоупек акцентував, що для Чехії є важливими два аспекти в інформаційному просторі. Перший з них - це свобода преси. «Нам вдається витримувати ці стандарти незалежної журналістики. І навіть іноді є відчуття, що аж занадто», - зазначив сенатор. Другий аспект - це ефективна діяльність Суспільного мовника, який користується довірою у населення і має високий рейтинг. «У чому ми відстаємо, це боротьба із фейками, переважно з російськими, і вони поширюються передусім в інтернеті. Ми бачимо, що ці поширювачі дезінформації випереджають нас на кілька кроків», - повідомив Вацлав Халоупек. За його словами, добрим прикладом ефективної боротьби з дезінформацією є республіки Балтії.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо роботи Суспільного мовника в Україні. Зокрема, Микита Потураєв поінформував, що вітчизняний Суспільний мовник тримає добру позицію у сегменті радіо та у напрямку digital, але слабшу серед телеглядачів. І на сьогодні, за словами Микити Потураєва, є два завдання з боку парламенту для підтримки мовника: перше - ухвалити відповідний закон, який відкриє більші можливості для менеджменту і водночас не візьме під сумнів незалежність Суспільного мовлення, друге - забезпечити належне передбачене законом фінансування Суспільного обсягом 0,2 % від загального бюджету цього року та в наступних роках.

На завершення зустрічі сторони висловили сподівання на подальшу взаємодію.