Комітет з прав людини провів круглий стіл на тему: «Проблема гендерної рівності у миротворчих процесах та миробудівництві» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 жовтня 2021, 16:00

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 27 жовтня провів круглий стіл на тему: «Проблема гендерної рівності у миротворчих процесах та миробудівництві».

Захід відбувся у форматі відеоконференції.

Учасники круглого столу обговорили питання реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року. Також було акцентовано увагу на питаннях забезпечення гендерного балансу у секторі безпеки та залучення жінок до миротворчості і миробудівництва в Україні.

Під час обговорення наголошувалося на актуальних завданнях щодо створення рівних можливостей для жінок і чоловіків у миротворчих процесах та миротворенні. У ході роботи круглого столу обговорювались проблемні питання щодо розслідування злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством стосовно жінок під час збройного конфлікту.

Окрему увагу під час заходу було приділено стану впровадження гендерної політики у діяльність Збройних Сил України, а також участі жінок у поліцейській діяльності України.

Представниця «ООН Жінки» Анастасія Калашник ознайомила учасників круглого столу з міжнародним досвідом участі жінок у миротворчих процесах та миробудівництві.

У заході взяли участь: Голова Комітету Дмитро Лубінець, Заступник голови Комітету Неллі Яковлєва, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук, Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віктор Іванкевич, широке коло представників органів державної влади, міжнародних та громадських правозахисних організацій.