Медіаграмотність та протидія гібридним інформаційним загрозам в період російської агресії є пріоритетом для України, - віцеспікерка Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 жовтня 2021, 16:37

 
Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з Першим заступником Голови Сенату Парламенту Чехії Їржі Ружічкою, Головою і заступником Голови Постійної комісії з питань ЗМІ Сенату Вацлавом Халоупеком і Давідом Смоляком.

 

Під час зустрічі сторони обговорили питання двосторонніх відносин, міжпарламентської співпраці та створення «Кримської платформи» у вищому законодавчому органі Чеської Республіки. Пан Їржі, зокрема, наголосив, що результати парламентських виборів, які відбулися в Чехії у жовтні, - жодним чином не вплинуть на намір створити «Кримську платформу» в чеському Парламенті.

 «Спільна зацікавленість у нашій співпраці вже переростає у важливу стратегічну діяльність, у тому числі на міжнародній арені. Чехія підтримує створення групи у Парламенті, яка б опікувалася Кримською платформою», - підкреслив він.

 

Окремо сторони торкнулися медіаграмотності, ґендерно-збалансованого медіа контенту, розвитку суспільного мовлення та протидії гібридним інформаційним загрозам.

 «У період дезінформації та російської агресії для нашої країни питання медіаграмотності, свободи слова, боротьби з фейками та масовою дезінформацією є пріоритетними. Більше того, Україна вже має певний практичний досвід протидії таким зовнішнім інформаційним атакам і може бути прикладом для інших країн», - наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

 Також учасники зустрічі обговорили питання довіри громадян до медіа і державних інституцій.

 «Наявність такої довіри, взаємної поваги і партнерства дозволяють країнам і суспільствам краще протидіяти сучасним гібридним загрозам в т.ч. в інформаційній сфері», - підкреслила О. Кондратюк.

 Своєю чергою Їржі Ружічка зазначив, що споживачі інформації мають отримувати широкий спектр думок, але бути підготовленими та володіти навичками медіаграмотності.