Ми розраховуємо на підтримку Литви в отриманні Україною Плану дій щодо членства в НАТО, - Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 жовтня 2021, 13:17

Стало вже дуже доброю традицією обговорювати в стінах Верховної Ради питання щодо дружньої співпраці, взаємодії і міжпарламентських стосунків з нашими партнерами з інших країн, - наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час зустрічі з делегацією групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Сеймаса Литовської Республіки на чолі з її головою Лаурінасом Кащюнасом.

Олена Кондратюк подякувала литовській стороні за постійну підтримку Україні в її цілісності, незалежності, суверенності та чітку позицію Литви на міжнародній арені з цього питання, а також щодо надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, та акцентувала увагу, що наступний саміт НАТО проходитиме у 2023 році у Вільнюсі.

 «Якщо говорити про готовність нашої країни до стандартів і вимог НАТО – ми практично виконали весь цей план і пройшли довгу дорогу. Тому двері для України мають залишатися постійно відкритими навстіж», – наголосила Заступниця Голови Парламенту і додала, що у парламентському вимірі залишилося ухвалити два законопроекти, які зараз готуються до другого читання та прийняття в цілому.

 Окремо Олена Кондратюк подякувала за створення у Парламенті Литви групи підтримки Кримської платформи та висловила сподівання на поширення такого досвіду парламентами інших країн.

«Для нас дуже важливо ще раз подякувати за створення окремої групи в стінах Сеймасу Литви у парламентському вимірі реалізації Кримської платформи. Такий дороговказ дуже важливий для України, і ми сподіваємося, що ваш приклад наслідують і парламенти інших країн», - підкреслила віцеспікерка Парламенту України.

За її словами, така практика може стати платформою для взаємодії у питаннях безпеки, збереження територіальної цілісності та суверенітету країн, а також дотримання прав людини, зокрема у Криму.

«Відверто кажучи – це така можливість нагадати світу про міжнародне право», - підкреслила Олена Кондратюк.

У цьому контексті вона нагадала про останні вибори, які відбулися до Російської Думи, у тому числі на території нашого Криму. Віцеспікерка зазначила, що Україна не визнає ці вибори. «Ми прийняли у Верховній Раді дві постанови про їх невизнання. І нас дуже непокоїть той момент, що депутати, які були обрані до Російської Думи на території нашого Криму, можуть стати депутатами від Російської Думи в Парламентській Асамблеї Ради Європи, - сказала Олена Кондратюк. - І ми дуже просимо не допустити цієї ситуації».

За її словами, вже створено санкційний список з тих, хто був обраний на території нашого Криму, хто допомагав на той час у виборчих комісіях, і цей санкційний список буде передано дружнім країнам для можливого застосування необхідних процедур.

Заступниця Голови Верховної Ради подякувала литовській стороні за надану гуманітарну та економічну допомогу та відзначила взаємну допомогу з боку України в рамках подолання міграційної кризи, яка склалася в Литві.

У зустрічі також взяли участь два віце-спікери Сейму Литовської Республіки: Йонас Ярутіс та Андрюс Мазуроніс.