Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про офіційну статистику

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 жовтня 2021, 10:57

Комітет на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про офіційну статистику» (№ 5886), метою якого є гармонізація державної статистики зі статистичною системою ЄС, створення умов для провадження діяльності органів національної системи державної статистики згідно із загальноприйнятими принципами світової та європейської статистичної практики.

У ньому, зокрема, визначаються: засади державної політики у сфері офіційної статистики; основні принципи офіційної статистики; основні положення здійснення державної статистичної діяльності; організація національної статистичної системи; джерела офіційної державної статистичної інформації; статистична методологія; координація національної статистичної системи та планування державної статистичної діяльності; основні права, обов’язки і відповідальність працівників органів державної статистики та тимчасових працівників, які залучаються до проведення статистичних спостережень, респондентів і користувачів даних статистичних спостережень; права на доступ до статистичної інформації тощо.

Під час засідання зазначалося що даний проект є оновленою версією Закону «Про державну статистику», прийнятого у 2001 році.

Комітет прийняв рішення внести проект Закону на розгляд Верховної Ради, рекомендувати включити його до порядку денного сесії та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної і комунальної власності” (№6060), який передбачає передачу безоплатно з державної в комунальну власність цілісних майнових комплексів підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Комітет ухвалив рішення внести законопроект на розгляд Верховної Ради і за підсумками розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Окрім того, Комітет розглянув повторно у першому читанні проект Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» щодо надання можливості приватизації житлового фонду, що перебуває в комунальній власності» (№ 3031), яким пропонувалось виключити об’єкти житлового фонду історико-культурних заповідників, що перебувають у комунальній власності, з переліку об’єктів державного житлового фонду, що не підлягають приватизації.

Водночас, метою проекту є реалізація конституціи?них прав членів територіальноі? громади міста – мешканців будинків, розташованих на острові Хортиця, скористатися правом приватизаціі? і в подальшому вільно володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю на підставі отриманих правовстановлюючих документів.

Згідно з рішенням Комітету, доопрацьований законопроект матиме назву: «Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" щодо надання можливості приватизації житлового фонду Національного заповідника «Хортиця», що перебуває в комунальній власності».

Також внесено відповідні зміни у текст проекту.

Комітет рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду у повторному першому читанні прийняти законопроект за основу.