Огляд головних тем «Голосу України» від 27 жовтня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 жовтня 2021, 09:51

Сьогодні у «Голосі України»:

"Скіфське золото" мають повернути Україні

Люблінський трикутник як пріоритет у регіональному альянсі

Олександр Корнієнко: "Ми рухаємося до стандартів НАТО швидше, ніж у попередні роки"

600 мільйонів євро підуть на макрофінансову стабільність

"Україна - це держава з понад тисячолітньою історією свого творення"

Чи стане конференція у Глазго шансом зупинити глобальне потепління?

Госпіталізація ковідних хворих набирає загрозливих обертів

 

"Скіфське золото" мають повернути Україні

Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті у справі про приналежність колекції "скіфського золота", ухвалив рішення повернути експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на територію суверенної держави Україна. Як повідомляє Укрінформ, відповідне рішення суд оголосив у вівторок, 26 жовтня. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. Нагадаємо, що колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією. (читайте у «Голосі України» на 1, 7 стор. >>> article/352734).

Люблінський трикутник як пріоритет у регіональному альянсі

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцьким.

Очільник парламенту відзначив те, як президенти, уряди і парламенти України та Польщі спільно та активно поглиблюють дружні, взаємовигідні, спрямовані на перспективу взаємовідносини. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/352745).

Олександр Корнієнко: "Ми рухаємося до стандартів НАТО швидше, ніж у попередні роки"

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна - НАТО, яке триває в Одесі. Учасниками засідання Міжпарламентської ради стали народні депутати і представники десяти країн-учасниць НАТО.

Олександр Корнієнко упевнений, що міжпарламентський діалог і співробітництво - найдієвіший шлях для взаємодії різних народів. (читайте у «Голосі України» на 1-2  стор. >>> article/352743).

600 мільйонів євро підуть на макрофінансову стабільність

Європейська комісія виділила Україні другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 мільйонів євро. Про це йдеться в повідомленні на сайті ЄК. Це другий і останній транш за програмою, узгодженою 2020 року. Попередній з аналогічною сумою в 600 мільйонів євро Україна отримала торік у грудні. Ця сума є частиною ширшого пакета макрофінансової допомоги в 3 мільярди євро десяти країнам — партнерам для боротьби з економічними наслідками пандемії коронавірусу. (читайте у «Голосі України» на 1 стор. >>> article/352742).

"Україна - це держава з понад тисячолітньою історією свого творення"

Цілісне уявлення про ціннісні засади та сутність української державності, витоки і становлення держави на українських теренах, спадкоємність державотворчих традицій від Київської Русі і більш давнього часу до сьогодення сформовані авторитетним авторським колективом у фундаментальній книзі "Українська державність: історико-правничі нариси", що завдяки титанічній праці провідних істориків та правників відкриває маловідомі, а то й зовсім невідомі сторінки нашої історії.

Голова Верховної Ради України, співголова редакційної ради видання, доктор юридичних наук Руслан Стефанчук наголошує: "Я глибоко переконаний, що це несправедливо говорити, що Україні 30 років. Україна - це держава яка має тяглість понад тисячолітньої історії. Ми сягаємо своїм корінням заснування Києва, ми сягаємо своїм корінням згадки у Бертинських хроніках, в яких згадувалося про представництво русичів, князювання таких людей, які були визнані святими у всіх існуючих напрямах християнства. Ми повинні займатися очищенням історичного коріння. Воно в нас глибинне". Глава парламенту додав, що цю книгу, над якою працювали десятки і десятки людей та збирали матеріали в архівах багатьох країн світу, важко переоцінити. (читайте у «Голосі України» на 4-5 стор. >>> article/352754).

Чи стане конференція у Глазго шансом зупинити глобальне потепління?

Щоб загальмувати глобальне потепління, необхідно визначитися щодо майбутнього фонду в 100 млрд доларів. Розвинені країни зобов'язалися щорічно забезпечувати таку суму країнам, що розвиваються, для кліматичних заходів. Про це, зокрема, йтиметься 31 жовтня на 26-й Рамковій конференції ООН у Глазго, присвяченій змінам клімату, яка триватиме до 12 листопада. Її учасники обговорять проблеми глобального потепління. Світова спільнота поділилася на скептиків і тих, хто й досі вірить, що конференція зможе спричинити конкретні зміни. (читайте у «Голосі України» на 7 стор. >>> article/352729).

Госпіталізація ковідних хворих набирає загрозливих обертів

За даними МОЗ на ранок 26 жовтня, в Україні підтверджено 19 120 нових випадків зараження коронавірусом. Також за цей час зафіксовано 734 летальні випадки - це найвищий показник добової смертності від початку пандемії.

Найближчим часом до червоної зони карантину потраплять ще п'ять областей: Житомирська, Луганська, Львівська, Хмельницька та Чернігівська. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Ця епідзона вже "увімкнена" для Херсонської, Одеської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської, Сумської, Миколаївської та Рівненської областей. (читайте у «Голосі України» на 9 стор. >>> article/352716).

Повний випуск «Голосу України» від 27.10.2021 на сайті http://www.golos.com.ua