Міжфракційне депутатське об’єднання «За техногенну та екологічну безпеку в паливно-енергетичному комплексі, залізничному і трубопровідному транспорті України» розглянуло стан екологічної безпеки на об’єктах АТ «Укрзалізниця»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
26 жовтня 2021, 14:25

Міжфракційне депутатське об’єднання Верховної Ради «За техногенну та екологічну безпеку в паливно-енергетичному комплексі, залізничному і трубопровідному транспорті України» 26 жовтня провело засідання, на якому розглянуло питання про стан екологічної безпеки на об’єктах АТ «Укрзалізниця».

Голова міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради «За техногенну та екологічну безпеку в паливно-енергетичному комплексі, залізничному і трубопровідному транспорті України» народний депутат Сергій Шахов зазначив, що, за сприяння об’єднання, в «Укрзалізниці» було створено Департамент екологічної і техногенної безпеки, виділено необхідні кошти, однак вони освоюються на 15-20% і екологічні питання, зокрема знешкодження нафтозабруднених земель, проведення сертифікації ДСТУ ISO 140001, екологічного аудиту, не вирішуються.

Така бездіяльність, за його словами, призводить до накладання мільйонних штрафів на підприємство за забруднення земель, відкриття кримінальних проваджень щодо посадовців «Укрзалізниці». Також необхідні будуть додаткові кошти на ліквідацію забруднень.

«Хотілося б, щоб всі гроші, які виділяються державою на вирішення екологічних питань, використовувалися за призначенням, зокрема, на рекультивацію забруднених земель, а не просто поверталися в бюджет», - наголосив Сергій Шахов.

Народний депутат також звернув увагу на необхідність використання новітніх біотехнологій для знешкодження нафтозабруднених земель, які більш ефективні, і в кілька разів дешевші, ніж зрізання і утилізація забрудненого ґрунту.

Представники АТ «Укрзалізниця» поінформували присутніх про: стан витрат коштів, виділених в 2021 році на закупівлю послуг по знешкодженню нафтозабруднень, проведення екологічного аудиту, отримання сертифікату ДСТУ ISO 140001; плановані витрати на забезпечення екологічної безпеки у 2022 році; заходи, які вживаються для запровадження новітніх технологій для ліквідації забруднень; облаштування систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення на об’єктах підвищеної небезпеки.

Зокрема, за словами директора департаменту з інженерно-технічного забезпечення АТ «Укрзалізниця» Тетяни Трипольської, у 2021 році на природоохоронні заходи «Укрзалізницею» було передбачено 331 млн грн, з них на очищення і попередження забруднення 88 млн грн, на виявлення системних порушень і їх ліквідацію 66 млн грн, і на послуги з отримання сертифікату ДСТУ ISO 140001 – 26 млн грн, на інші витрати, зокрема вивезення твердих побутових відходів - 150 млн грн. За перше півріччя поточного року загалом витрачено 83 млн грн і реалізація відповідних заходів триває.

За її словами, на наступний рік на екологічні цілі закладено близько 400 млн грн, які включають і витрати на реалізацію інноваційних технологій рекультивації ґрунтів.

Інформацію щодо результатів перевірок діяльності АТ «Укрзалізниця» надали посадовці Державної екологічної інспекції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної податкової служби, Державної аудиторської служби.

Представник Головного слідчого управління Національної поліції поінформував про хід розслідування кримінальних справ, відкритих проти службових осіб АТ «Укрзалізниця» за фактами порушення природоохоронного законодавства.

Окрім того, Голова МДО заявив про наявну в нього інформацію про факти корупційних схем у фінансово-господарських відносинах «Укрзалізниці» з вагоно-ремонтними заводами.

Учасники засідання наголошували на необхідності більше приділяти уваги недопущенню забруднення навколишнього середовища і утилізації небезпечних відходів.

Підбиваючи підсумки, Сергій Шахов наголосив, що міжфракційне об’єднання готове всіляко сприяти вирішенню екологічних проблем АТ «Укрзалізниця», в тому числі, вносячи необхідні зміни у законодавство.