Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022 – 2026 роки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 жовтня 2021, 12:43

22 жовтня у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки» (№5723).

Проектом пропонується врегулювати на законодавчому рівні питання затвердження нової Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки, дія якої закінчилася.

Виконання заходів Програми дозволить забезпечити: сталий розвиток та реконструкцію систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України та населення країни якісною питною водою в достатній кількості.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про ринок деревини» (№4197-д), спрямований на комплексне врегулювання відносин, пов’язаних з купівлею-продажем деревини, визначення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку деревини, а також узгодження положень Закону з рядом інших законів в частині роботи лісового порталу, який є важливою частиною забезпечення максимальної публічності ринку деревини.

У ході обговорення законопроекту відбулася дискусія щодо відміни мораторію на експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді. Народні депутати вважають, що це питання має вирішуватись шляхом оптимального поєднання екологічних та економічних аспектів лісокористування з метою забезпечення раціонального використання та відтворення лісів.

На думку членів Комітету, у законопроекті доцільно посилити екологічні критерії експорту необроблених лісоматеріалів і розглянути можливість відтермінування скасування тимчасової заборони вивезення за межі митної території України необроблених лісоматеріалів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку підтримати прийняття проекту за основу з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету.

Також Комітетом було розглянуто законопроект «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№5839), який визначає правові та організаційні засади державного регулювання генетично-інженерної діяльності, забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом здійснення державного нагляду (контролю) за використанням генетично модифікованих організмів (ГМО) і обігом генетично модифікованої продукції (ГМП).

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики підтримати прийняття зазначеного законопроекту за основу з урахуванням пропозицій Комітету, зокрема, щодо відміни проведення оцінки впливу на довкілля для виведення генетично змінених організмів.