Комітет з питань свободи слова підтримав проект Постанови «Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 жовтня 2021, 09:57

20 жовтня на своєму засіданні Комітет з питань свободи слова розглянув проект Постанови «Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 6154), яким пропонується обмежити доступ у приміщення Верховної Ради особам, які не мають сертифікат про щеплення від COVID-19 або довідку про негативні результати ПЛР-тесту.

Головуючий на засіданні - заступник голови Комітету з питань свободи слова Євгеній Брагар підкреслив, що, на його думку, «народні депутати мають показувати приклад: обов’язково вакцинуватися і дотримуватися маскового режиму, про що і йдеться у проекті».

Він також зауважив, що даний проект стосується, зокрема, і представників засобів масової інформації.

Комітет прийняв рішення підтримати проект Постанови.

Члени Комітету також підтримали проект Постанови «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності» (№ 6059).

На засіданні було розглянуто питання про напад на знімальну групу «Думская.TV» 4 жовтня 2021 року у гідропарку «Лузанівка» міста Одеси.

Як розповіли представники телеканалу, інцидент стався під час зйомки репортажу про незаконне розміщення малих архітектурних форм. За їх словами, невідомі особи погрожували журналістам і побили оператора. Відповідну заяву представників ЗМІ зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Представники Національної поліції повідомили, що розпочато розслідування за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, а також погроз і насильства щодо оператора «Думская.TV». Повідомлено про підозру одній особі і суд обрав їй запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Триває слідство, відеоматеріали доручені до матеріалів провадження.

Комітет вирішив направити лист до Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування провадження, порушеного за заявою журналістів «Думская.TV».

На прохання народних депутатів, Директор департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко поінформував Комітет про хід розслідування справ, порушених за фактами правопорушень, вчинених щодо журналістів.

За словами Артема Шевченка, згідно з інформацією, наданою Головним слідчим управлінням Національної поліції, протягом 2021 року органами досудового розслідування розпочато досудові розслідування 158-ми кримінальних правопорушень, пов’язаних із перешкоджанням законній журналістській діяльності, із яких за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» порушено 113 кримінальних справ, за статтею 345-1 ККУ «Погроза або насильство щодо журналіста» – 38, статтею 347-1 ККУ «Умисне знищення або пошкодження майна журналіста» – 7 справ.

За словами Директора департаменту, до суду направлено 17 кримінальних справ щодо правопорушень, досудові розслідування яких розпочато в 2021 році, зокрема, три із них по Одеській області.

Закрито 69 кримінальних справ, розслідування яких розпочато у поточному році і 57 – минулих років. «Рішення про їх закриття погоджено з органами прокуратури», - наголосив Артем Шевченко.

Станом на 30 вересня, на розгляді правоохоронних органів перебувають 172 кримінальних провадження різних років, порушені за фактами правопорушень, вчинених щодо журналістів, із яких в дізнанні - 59 (порушені за статтею 171 ККУ) і в слідстві – 113 (більш тяжкі статті).

Також в ході засідання Євгеній Брагар поінформував народних депутатів про результати зустрічі з представниками Громадської ради при Комітеті, під час якої були обговорені питання використання прав журналістів на отримання дозволу на травматичну зброю.