У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч з головою представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Еріком де Загоном

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2021, 11:00

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС 20 жовтня зустрілися з головою представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Еріком де Загоном. Сторони обговорили співпрацю України з ЄІБ, зокрема, усунення технічних бар’єрів задля пришвидшення ратифікації Угод України з банком. Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що, на жаль, Комітет не вперше стикається із ситуацією, коли на його розгляд надсилають неякісні переклади Угод з Європейським інвестиційним банком. Комітет неодноразово звертався до МЗС та профільних міністерств із тим, щоби якість перекладів угод з ЄІБ з англійської українською мовою відповідала оригіналу. Такі технічні недопрацювання, на думку голови Комітету, ускладнюють процедуру ратифікації Парламентом важливих для країни угод.

Сторони погодилися разом працювати над тим, щоб ще на стадії укладання угод з ЄІБ учасники підписували одразу два зразки — англійською та українською мовами. Це допоможе скоротити час від підписання до ратифікації договорів, що, зі свого боку, дасть змогу прискорити реалізацію проектів в Україні.

Окрім цього, у ЄІБ занепокоєні низькою ефективністю використання уже доступних коштів Україною. Іванна Климпуш-Цинцадзе пообіцяла, що Комітет використовуватиме інструменти парламентського контролю для того, аби стимулювати Уряд ефективніше використовувати гроші ЄІБ.

Співпрацю з Європейським інвестиційним банком Україна розпочала ще у 2004 році. Станом на 1 жовтня 2021 року загальний обсяг наданих ЄІБ фінансових ресурсів Україні як в державному, так і приватному секторі сягнув понад 7,5 млрд євро.