Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув питання про поточний стан із захворюваністю населення на COVID-19, хід вакцинації та забезпеченість ліжко-місцями

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2021, 10:30

Засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулося 20 жовтня у режимі відеоконференції.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зазначив, що на фоні стрімкого зростання захворюваності на коронавірус, в окремих регіонах виникли проблеми із госпіталізацією хворих на COVID-19 до закладів охорони здоров’я, а також надходять звернення про нестачу кисню.

Як повідомив Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін: «У цілому зараз навантаження на систему охорони здоров’я залишається контрольованим. Пацієнти, яким була призначена киснева терапія, займають 48% «ковідних» ліжок, при цьому фактична зайнятість становить 64%. Є можливість збільшення «ковідних» ліжок ще, принаймні, на чверть і на рівні областей сформовані попередні плани використання внутрішнього резерву, а також плани перспективного залучення закладів охорони здоров’я до приймання хворих на COVID-19».

Наразі, за його словами, кількість госпіталізацій у країні продовжує переважати над виписками на 50%, що свідчить про продовження зростання захворюваності.

За добу 19 жовтня було зафіксовано 18912 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби, у тому числі, дітей – 1447 та медичних працівників – 435. Більшість хворих інфіковані штамом Дельта.

Найбільше випадків захворювань зареєстровано в Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій і Донецькій областях. Відповідними рішеннями ці області переведено у «червону» епідемічну зону.

За даними обласних та Київської міської державної адміністрацій, у закладах охорони здоров’я зараз відведено 63925 ліжок для лікування хворих на коронавірусну хворобу, у тому числі 3230 призначені для лікування дітей.

Станом на 19 жовтня, на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, які були визначені для надання допомоги хворим на COVID-19, перебувають 35049 захворілих осіб і 5325 осіб – з підозрою на захворювання. Також на стаціонарному лікуванні перебувають 693 дитини, що становить 21,5% від загальної кількості виділених ліжок, та 356 дітей з підозрою.

Ігор Кузін наголосив, що 98-99% хворих на коронавірус, які потрапляють в стаціонар, не вакциновані.

Протягом останнього тижня фіксується понаднормове навантаження щодо викликів бригад екстреної медичної допомоги, пов’язане із захворюваннями на COVID-19.

За словами доповідача, наразі задіяні 28,5% апаратів штучної вентиляції легень, призначених для дорослих хворих на коронавірусну хворобу і 1,2% - для дітей.

Головний державний санітарний лікар України також поінформував про хід вакцинації, запевнивши, що створена інфраструктура спроможна задовольнити потребу.

«Два дні поспіль Україна демонструє нові рекорди щеплень. Так, за 19-те жовтня було зроблено понад 226 тисяч щеплень, а, загалом, за останній тиждень було вакциновано додаткові 1,5% населення», -  сказав доповідач, відзначивши зростання попиту на вакцинацію у регіонах «червоної» зони.

З початку вакцинації найвищий рівень охоплення демонструє Київ, далі йдуть Полтавська та Київська області. Найнижчі рівні охоплення на сьогодні спостерігаються у Волинській, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко поінформував, що вже ухвалено рішення про перехід з 23 жовтня в «червону» зону карантину Сумської області.

Під час засідання були обговорені питання: забезпечення контролю за виконанням обмежувальних заходів; забезпечення лікарень киснем; вакцинації осіб, які перехворіли на COVID-19; доступу до вакцинації в умовах підвищення попиту; обліку осіб, які контактували з хворими; забезпечення доступу до навчання вакцинованих студентів вишів; видачі сертифікатів вакцинованим військовослужбовцям; виділення додаткових коштів на боротьбу з коронавірусною хворобою.

Комітет прийняв рішення взяти до відома інформацію, надану МОЗ, а також доручив Міністерству у триденний термін надати інформацію щодо: забезпечення медичним киснем стаціонарних закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам хворим та з підозрою на COVID-19; план заходів для унеможливлення нестачі медичного кисню; обсягів щоденного промислового виробництва кисню в Україні, а також кисню, який, у разі необхідності, може бути перерозподілений для постачання у медичні заклади. Також МОЗ має розробити наказ із роз’ясненням показань та порядку вакцинації осіб, які перехворіли на коронавірусну хворобу.