Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 жовтня 2021, 12:28

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив засідання. На початку виступу він подякував всім, хто виявив довіру йому з приводу головування у Верховній Раді і підтримав його. Він запевнив, що буде і далі намагатися утримати такий рівень відносин і висловив сподівання на конструктивну співпрацю з усіма депутатськими фракціями і групами.

Голова Верховної Ради звернувся з проханням до усіх фракцій і груп відвідати їх засідання з тим, щоб з’ясувати які питання турбують і ще раз запевнив, що він налаштований на конструктивну розмову і буде намагатися підтримувати такий рівень дискусій в парламенті.

Руслан Стефанчук у виступі також торкнувся ситуації з поширенням коронавірусної інфекції. Він попросив «не просто дотримуватися елементарних засад, які передбачені всіма, тому що ми парламентарі, і ми повинні дотримуватися і дистанції, і носіння масок, і санітарної обробки рук. І дуже прошу закликати ваші фракції, ваші групи, ваших членів комітетів до того, щоб ми це питання вирішили на рівні Верховної Ради України».

У цьому зв’язку Руслан Стефанчук зазначив, що «та постанова, яка буде прийнята у Верховній Раді, якщо вона буде прийнята, вона враховувала такі речі, що постанови Верховної Ради вступають одразу з моменту їх прийняття, якщо інше не передбачено в постанові. І тому я просив би, щоб у цій постанові був або термін, або порядок дій, який визначатиме можливість реалізації цієї постанови, щоб ми мали надати можливість особам, які підпадають під цю постанову Верховної Ради України, реалізувати свої права, як народних депутатів, як журналістів і, щоб вони з одного боку зрівноважували і питання їхньої професійної діяльності, і питання екологічної, інфекційної безпеки».

Голова Верховної Ради поінформував про проведені ним міжнародні зустрічі, зокрема, з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарет Седерфельт, з керівницею групи підтримки України в Європейській комісії з Заступницею директора Генерального директорату Європейської комісії з питань політики сусідства та перемовин щодо розширення Катаріною Матерновою. Під час зустрічі обговорено і зроблено оцінку досягнень цілей України про Асоціацію в порядку денному діалогу України та ЄС.

Руслан Стефанчук підтвердив, що парламент залишається відкритий для міжнародних зустрічей, для міжнародного парламентського співробітництва і запросив фракції і групи долучатися до цього, тому що це важливий елемент інституціоналізації парламенту на міжнародній ниві.

Стосовно розкладу пленарних засідань, який підготовлений на підставі пропозицій комітетів і депутатських фракцій і груп, головуючий нагадав, що до 20 жовтня Верховній Раді необхідно розглянути та прийняти проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік у першому читанні. Він зауважив, що за результатами розгляду бюджету на 2022 рік у першому читанні Верховна Рада ухвалює висновки та пропозиції до проекту Закону про державний бюджет, і вони набувають статусу бюджетних висновків Верховної Ради України, а уряд відповідно до бюджетних висновків Верховної Ради зобов'язаний доопрацювати проект Державного бюджету на друге читання та внести його до Верховної Ради разом з порівняльною таблицею, в якій будуть враховані пропозиції Верховної Ради та із вмотивованими поясненнями стосовно неврахованих положень бюджетних висновків.

Руслан Стефанчук нагадав, що на цьому тижні пропонується велика кількість питань, важливих для держави - це і питання Національного антикорупційного бюро, питання Національного банку України, питання ресурсного законопроекту, питання Фонду часткового гарантування вкладів і ціла низка іншого.

Він також повідомив про можливість на цьому тижні додаткової позачергової сесії, присвяченій євроінтеграційним законам.

Головуючий звернувся до голів фракцій і груп, під час виступів вносити свої пропозиції щодо тематики проведення "години запитань до Уряду", яка відбудеться у п'ятницю 22 жовтня.

 Головуючий надав слово для виступу Заступниці Голови Верховної Ради України Олені Кондратюк. На початку вона зазначила, що цього тижня маємо завершити комплектацію Президії Верховної Ради України.

Олена Кондратюк звернулася до Руслана Стефанчука з пропозицією, що порядок денний, який формується на тиждень, на кожний день, повинен враховувати і позиції меншості, щоб законопроекти опозиції були також в порядку денному.

Заступниця Голови Верховної Ради підтримала пропозицію прийняття Постанови, яка стосується введення можливості працювати всім у рівних умовах: і народні депутати, і працівники Апарату, і журналісти, і всі відвідувачі повинні працювати в рівних умовах. Вона попросила врахувати у Постанові термін її введення та контроль введення таких процедур. Вона також зазначила, що це не якесь ноу-хау, не якесь нововведення, цим живуть і користуються всі парламенти всіх європейських країн і не тільки. За її словами, заохочення до вакцинації має бути одним з головних. «Вакцинація допомагає не тільки виявити і знизити ризик зараження людини, вона знижує передусім передання цього вірусу і менше людей буде стикатися з новими штамами вірусу», - зазначила вона. За її словами, критична ситуація, яка зараз є, з поширенням дельта-вірусу, викликає велике занепокоєння і запропонувала запросити на «годину запитань до Уряду» у п’ятницю Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка доповісти про ту критичну ситуацію, яка склалася зараз в містах і областях.

На засіданні виступили керівники депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуючий поставив на голосування пропозицію про запрошення на "годину запитань до Уряду" Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Учасники засідання підтримали цю пропозицію.

Головуючий надав слово для виступів головам парламентських комітетів.

Голови комітетів висловили пропозиції щодо включення до порядку денного підготовлених комітетами законопроектів.

Головуючий закрив засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп).