Відбулася зустріч парламентських груп дружби України та Ізраїлю

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
08 жовтня 2021, 11:20

 

7 жовтня відбулася зустріч членів групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль та депутатів Кнесету Держави Ізраїль, які входять до складу групи з міжпарламентських зв’язків між Ізраїлем та Україною. Делегація Кнесету Держави Ізраїль перебувала в Україні з 5 до 7 жовтня з метою участі у заходах, присвячених 80-м роковинам трагедії в Бабиному Яру.

Виступаючи з вітальним словом, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Олександр Куницький висловив переконання, що перша зустріч парламентських груп дружби має закласти підвалини плідного співробітництва та партнерства. Він наголосив, що прийняття Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» № 1770-IX, який був ухвалений Верховною Радою 22 вересня ц.р., стало великим кроком на шляху до подолання цього негативного явища. Також Олександр Куницький висловив сподівання, що українсько-ізраїльський міжпарламентський діалог розвиватиметься й надалі, а українські парламентарії – члени групи дружби з Ізраїлем незабаром зможуть у відповідь здійснити візит до цієї країни.

Присутні на зустрічі народні депутати України висловили готовність переймати досвід своїх ізраїльських колег у питаннях організації парламентської роботи, інформаційної безпеки, свободи слова, молодіжної політики, у реформуванні таких важливих систем життєдіяльності країни, як судова та правоохоронна, та здійснювати підтримку культурних зв’язків, зокрема, музейної справи, наукової співпраці, реалізації освітніх проектів, а також відносин з діаспорою.

Окремо наголошено на необхідності розвитку співробітництва з питань національної пам’яті та, враховуючи значний промисловий потенціал України, залучення представників ізраїльських бізнес-кіл до реалізації економічних проектів в нашій країні.

Своєю чергою представники Кнесету подякували українським колегам за гостинний прийом та наголосили на необхідності інтенсифікації міжпарламентських зв’язків. Гості запевнили у своїй готовності ділитися досвідом взаємин з єврейською діаспорою, яка є запорукою хороших відносин з країнами, в яких вона існує.

Депутати Кнесету Держави Ізраїль висловили вдячність за ухвалення Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні, та надію на його дієвість на практиці.  

Ізраїльські гості також акцентували увагу на спільній історичній спадщині, яка об’єднує наші народи, та необхідності взаємних зусиль задля її збереження.