Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 жовтня 2021, 15:18

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Проект Постанови про перейменування села Болгарка Бердянського району Запорізької області, №5075, доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

За результатами голосування проект Постанови прийнято 278 голосами в цілому.

Народні депутати 297 голосами підтримали проект Постанови про перейменування села Старий Чорторийськ Камінь-Каширського району Волинської області, №5077.

Народні депутати підтримали пропозицію народного депутата Федора Веніславського про скасування перерви у пленарному засіданні з 12.00. до 12.30.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив до розгляду питання про відкликання Верховною Радою Голови Верховної Ради України Д. Разумкова з посади.

Дмитро Разумков оголосив, що у нього є конфлікт інтересів і він не буде брати участь у голосуванні по цьому питанню.

Дмитро Разумков передав ведення пленарного засідання народному депутату Данилу Гетманцеву, який повідомив, як буде розглядатися це питання.

259 голосами «за» народні депутати проголосували за порядок розгляду цього питання.

Головуючий надав слово для виступу одному з ініціаторів розгляду питання народному депутату Олександру Корнієнку.

Він нагадав з чого все починалося два роки тому.

Олександр Корнієнко сказав, що жоден з тих, хто переміг на виборах два роки тому, не був народним депутатом, але хтось мав політичний досвід і одного з них ми обрали Головою партії «Слуга народу». «На жаль, виявилося, що політичний досвід грає в різні боки», - сказав він.

Олександр Корнієнко заявив, що Дмитро Разумков «відступив від загальних принципів, більше не є членом нашої команди і відповідно не може представляти нашу партію на такій високій посаді».

Олександр Корнієнко також зазначив, що «у партії та виборців є безліч запитань до роботи голови парламенту. Більшість з них риторичні, але, я впевнений, Дмитро Олександрович, що ви у своїй манері вам притаманній філігранно за формою, але не факт, що наповнено за змістом, будете на них відповідати».

Олександр Корнієнко відповів на запитання народних депутатів.

Головуючий надав слово для виступу Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову.

На початку виступу він зазначив, що не буде звітувати, звіт зранку направлений народним депутатам. Дмитро Разумков нагадав, що цієї трибуни він давав виступити всім. Він звернувся до народних депутатів з проханням послухати його.

У виступі Дмитро Разумков розповів про «країну своєї мрії», наголосивши, що «це Україна реальної та здійсненної мрії, Україна найближчого майбутнього». Він нагадав, що це частина передвиборчої програми партії «Слуга народу» 2019 р. Він сказав, що у «гарні, щирі слова об’єктивно повірили всі… і навіть ті, хто за нас не голосували».

«Ми з вами йшли сюди не за посадами і тим більше не за грошима. Ми йшли для того, щоб змінити країну, зробити її іншою, зробити її кращою», - підкреслив Голова Верховної Ради.

Дмитро Разумков відповів на запитання народних депутатів.

Головуючий надав слово для виступів представникам депутатських фракцій і груп.

Після виступів народних депутатів головуючий поставив на голосування пропозицію про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України.

Народні депутати 284 голосами «за» підтримали пропозицію.

Головуючий передав слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку.

На пропозицію народного депутата Андрія Мотовиловця головуючий оголосив до розгляду питання про обрання нового Голови Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук передав ведення засідання Заступниці Голови Верховної Ради України Олені Кондратюк.

Головуюча запропонувала оголосили перерву у засідання для узгодження фракціями кандидатур на посаду Голови Верховної Ради України.

275 голосами народні депутати підтримали пропозицію.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуюча звернулася до депутатських фракцій з проханням вносити кандидатури на посаду Голови Верховної Ради України.

Олена Кондратюк повідомила, що депутатська фракція «Слуга народу» пропонує на посаду Голови Верховної Ради кандидатуру народного депутата Руслана Стефанчука, група народних депутатів запропонувала на цю посаду кандидатуру народного депутата Ярослава Железняка.

Народні депутати запропонували кандидатури Гео Лероса, Олексія Гончаренка і Яни Зінькевич.

Головуюча оголосила перерву у пленарному засіданні і дала доручення Апарату Верховної Ради забезпечити надання відомості про кандидатів.

Після закінчення перерви поставила на голосування пропозицію про перехід до обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради України.

Пропозицію підтримав 191 народний депутат.

Головуюча поставила на голосування питання про початок обговорення кандидатур.

254 голосами пропозиція була підтримана.

Народні депутати 256 голосами підтримали порядок розгляду цього питання.

Головуюча надала слово кандидатам на посаду Голови Верховної Ради України для публічного оголошення про конфлікт інтересів.

Народні депутати Руслан Стефанчук, Ярослав Железняк, Олексій Гончаренко, Гео Лерос і Яна Зінькевич оголосили про конфлікт інтересів і про те, що вони не будуть голосувати.

Головуюча надала слово для виступу народному депутату Руслану Стефанчуку.

Після виступу кандидат відповів на запитання народних депутатів.

Наступний кандидат - народний депутат Ярослав Железняк відмовився від участі в голосуванні за обрання Голови Верховної Ради України. Він підтримав на цю посаду і зняв свою кандидатуру.

Народний депутат Гео Лерос зняв свою кандидатуру.

Народний депутат Олексій Гончаренко у виступі виклав свою програму роботи на посаді Голови Верховної Ради України та відповів на запитання.

Кандидатка на посаду Голови Верховної Ради України народний депутат Яна Зінькевич у виступі розповіла про себе і про своє бачення роботи на цій посаді.

Кандидатка відповіла на запитання народних депутатів.

Головуюча надала слово для виступів представникам депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуюча сказала, що обговорення питання про обрання Голови Верховної Ради України буде продовжено на пленарному засіданні завтра.

Олена Кондратюк закрила пленарне засідання.