Саейм Латвії готовий до активної роботи в рамках Кримської платформи, - Заступниця Голови Парламенту України Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 жовтня 2021, 18:33

 

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з Віцеспікеркою Саейму Латвійської Республіки Дагмарою Бейтнере-Ле Галла, яка перебуває з офіційним візитом в Україні.

 Як зазначила Олена Кондратюк, за останні два місяці це вже друга її зустріч з керівництвом латвійського парламенту. «У серпні ми також зустрічалися з віцеспікероюю Саейму Латвії, пані Інесе Либиня-Егнере. Це яскраве свідчення посилення міжпарламентських зав’язків між нашими державами», - підкреслила вона.

 «Для нас також велика честь, що Латвія на високому рівні представлена на заходах із вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру», - додала віцеспікерка Парламенту України.

 

Під час зустрічі сторони обговорили спільне історичне минуле двох народів, відновлення та збереження історичної пам’яті про злочини тоталітарних режимів. «У нас є спільне минуле, але в нас також і спільне європейське майбутнє. Дуже раді і пишаємося тим, шо маємо надзвичайно дружні і партнерські відносини з Латвією, як на міждержавному, так і на міжпарламентському рівні», - сказала Олена Кондратюк.

 

Заступниця Голови Верховної Ради також наголосила, що Парламент України високо цінує створення в Саеймі Латвії Кримської Платформи. Своєю чергою пані Дагмара Бейтнере-Ле Галла запевнила, що Україна, її суверенітет і територіальна цілісність - є дуже важливими для Латвії. За її словами, латвійська сторона готова до активної роботи в рамках Кримської платформи.

 Разом з присутнім на зустрічі Послом Латвії в Україні Ілгварсом Клявою сторони домовилися скоординувати зусилля щодо проведення заходів Кримської платформи. Зокрема, Латвія планує організувати велику міжнародну конференцію з питань окупації Криму як прикладу порушення міжнародного права.

 Учасниці та учасники зустрічі також обговорили питання щодо євроатлантичної інтеграції України та взаємодію в ПАРЄ в рамках формату Балтік+ та активізацію співпраці України з ініціативою Трьох морів.

«Маємо спільно реагувати на гібридні загрози, які стоять перед нашими країнами та безпекою в усій Європі. Це необхідність спільно протистояти Північному потоку-2 як геополітичному проєкту РФ. Це також застосування всіх можливих санкцій до обраних в окупованому Криму депутатів Держдуми РФ та організаторів незаконних виборів», - наголосила Олена Кондратюк.

 

Водночас Віцеспікерка Саейму Дагмара Бейтнере-Ле Галла зазначила, що Латвія готова до рішучих дій у цьому напрямку спільно з Україною та очікує на відповідні кроки з української сторони.