Голова Верховної Ради: Парламентаризм - основа існування європейських держав

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 жовтня 2021, 20:19

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков наголошує на важливій ролі парламенту для балансу влади в державі. Про це він сказав в ефірі телеканалу “Прямий”.

“Парламентаризм - це основа, на якій існують європейські країни. Якщо ми навіть поглянемо на рейтинги найуспішніших країн, то успішніші країни, за винятком США і Франції, - це парламентські республіки”, - сказав він.

Дмитро Разумков наголосив, що Україна є парламентсько-президентською республікою.

“Якщо ми говоримо про підходи, то навіть сьогодні обов’язково повинен бути дуалізм влади, баланси”, - підкреслив він. Дмитро Разумков зазначив, що Верховна Рада неодноразово була точкою прийняття доленосних для держави рішень, та нагадав, що саме в стінах Парламенту зупинили кровопролиття, яке відбувалося в 2014 році.

Крім того, Дмитро Разумков відзначив, що впродовж нинішньої каденції у Парламенті часто вдавалося ухвалювати консенсусні рішення та об'єднувати зусилля влади й опозиції для проведення реформ. “Для мене принципово, щоб Парламент залишався Парламентом. Я працював над цим два роки”, - сказав він.

Водночас Голова Верховної Ради додав: “Але зважаючи на останні два тижні, все те, що будувалося і вибудовувалося за ці два роки, знаходиться під серйозною загрозою”.