Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 жовтня 2021, 14:08

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуючий згідно із заявою двох фракцій оголосив перерву у пленарному засіданні, запросивши керівників депутатських фракцій і груп на нараду.

Після закінчення перерви Голова Верховної Ради повідомив про домовленості керівників депутатських фракцій і груп під час наради: першим питанням пропонується поставити на голосування спеціальну процедуру по застосуванню статті 119-1 Регламенту щодо законопроекту №5600. Другим питанням пропонується розглянути звернення двох фракцій про відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань. Третім питанням пропонується включити щодо початку процедури про відкликання з посади Голови Верховної Ради України.

Головуючий вніс на розгляд пропозицію 160 народних депутатів щодо застосування особливої процедури розгляду законопроекту у другому читанні, передбачену статтею 119-1 Регламенту про розгляд у другому читанні проекту Закону №5600.

Доповідав Голова Комітету з питань фінансової та митної політики Данило Гетманцев.

Він зазначив, що змінами до Податкового кодексу усувається дисбаланс в оподаткуванні, вся політична корупція, яка накопичувалася за 30 років.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про застосування спеціальної процедури при розгляді законопроекту №5600.

254 голосами народні депутати підтримали її.

Голова Верховної Ради показав народним депутатам звернення депутатської фракції «Слуга народу» і депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє» згідно статті 29 Регламенту про відсторонення Голови Верховної Ради України від ведення пленарних засідань.

Дмитро Разумков заявив, що у нього є конфлікт інтересів і передав ведення засідання Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку.

Головуючий поставив пропозицію про розгляд питання про відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань за скороченою процедурою.

Народні депутати 230 голосами «за» підтримали її.

Доповідав народний депутат Олександр Корнієнко.

Представники фракцій у виступах заявили про позиції щодо голосування цього питання.

Головуючий поставив на голосування пропозицію депутатської фракції «Слуга народу» і депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє» про відсторонення Голови Верховної Ради України від ведення двох пленарних засідань.

240 голосами «за» народні депутати підтримали пропозицію.

Руслан Стефанчук оголосив перерву у пленарному засіданні.

Після закінчення перерви головуючий повідомив про заяву двох фракцій про відсторонення від ведення пленарного засідання Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Через конфлікт інтересів Руслан Стефанчук передав ведення пленарного засідання Заступниці Голови Верховної Ради України Олені Кондратюк.

Від фракцій-ініціаторів розгляду питання виступили народні депутати Олексій Гончаренко і Ярослав Железняк. У виступах вони звернули увагу на порушенні Регламенту щодо відсторонення від ведення пленарних засідань Голови Верховної Ради України.

Представники фракцій виступили в обговоренні.

Після закінчення виступів головуюча поставила на голосування пропозицію про відсторонення від ведення двох пленарних засідань Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Пропозиція не була підтримана («за» - 69).

Пленарне засідання веде Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України.

Народний депутат Олександр Корнієнко запропонував внести до порядку денного питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України і розгляд цього питання у четвер 7 жовтня.

Представники фракцій виступили в обговоренні.

Головуючий поставив на голосування пропозицію 175 народних депутатів про включення до порядку денного питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України та доручення Рахунковій палаті провести фінансову перевірку виконання кошторису Верховної Ради у поточному році.

246 голосами пропозиція була підтримана.

Головуючий зачитав заяву двох фракцій «Європейська солідарність» і «Голос» про відсторонення від ведення засідання Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Руслан Стефанчук передав ведення засідання Заступниці Голови Верховної Ради України Олені Кондратюк.

Олена Кондратюк надала слово для виступів представникам депутатських фракцій і груп.

Головуюча поставила на голосування пропозицію про відсторонення Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука від ведення на два пленарних засідань.

Пропозицію підтримали 66 народних депутатів.

На пропозицію двох фракцій у пленарному засідання оголошено перерву.

Після закінчення перерви Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що враховуючи те, що Погоджувальна рада не затвердила порядок денний на цей пленарний тиждень, три фракції і групи внесли пропозицію про звернення до Голови Верховної Ради невідкладно зібрати Погоджувальну раду і визначитися з порядком денним.

Руслан Стефанчук висловив сподівання, що найближчим часом буде проведена Погоджувальна рада і закрив пленарне засідання.