Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи візьме участь у роботі осінньої сесії ПАРЄ (м. Страсбург, 27 – 30 вересня)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 вересня 2021, 13:16


Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи візьме участь у роботі осінньої сесії ПАРЄ, яка відбуватиметься у Страсбурзі з 27 до 30 вересня у гібридному форматі.

Центральною частиною осінньої сесії буде панель високого рівня та інтерактивна дискусія на тему: «Навколишнє середовище та права людини: право на безпечне, здорове та стійке довкілля». Щонайменше сім звітів стосуватимуться дій Ради Європи щодо боротьби з нерівністю у праві на безпечне, здорове та чисте довкілля, клімат та міграцію, а також того, яким чином політика в галузі наукових досліджень може сприяти охороні навколишнього середовища.

Програмою сесії також передбачені:

термінові дебати щодо ситуації в Афганістані;

дебати про гуманітарні наслідки конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, відновлення соціальної довіри шляхом посилення соціальних прав та посилення боротьби з так званими злочинами «честі»;

дебати «Західні Балкани між демократичними викликами та європейськими прагненнями: яка роль Ради Європи?»;

дебати «Політичні переслідування корінних народів у Криму з боку Росії»;

дебати «Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Картер проти Росії» та дії, вчинені для вбивства осіб на європейській землі»;

обговорення посилення міграційного тиску на кордонах Латвії, Литви та Польщі з Білоруссю;

обговорення нового проекту протоколу до Конвенції Ради Європи «Про кіберзлочинність» щодо посиленого співробітництва та розкриття електронних доказів;

обговорення гендерного представництва у рядах Асамблеї та керівні принципи щодо обсягу депутатського імунітету членів ПАРЄ.

Також відбудуться вибори суддів до Європейського суду з прав людини.

Під час сесії перед Асамблеєю виступлять європейський комісар з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів Стелла Кіріакідес та Віце-прем'єр-міністр Північної Македонії з питань Європи Нікола Димітров, Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич проведе із членами Асамблеї традиційну сесію запитань та відповідей.

У понеділок, 27 вересня, Асамблея вручить премію імені Вацлава Гавела за права людини 2021 року одному з трьох кандидатів, що увійшли до шорт-листа премії. Захід, який проводиться вже дев’ятий рік, вшановує окремих осіб або громадські організації, які виконують видатну роботу щодо захисту прав людини в Європі чи за її межами.