Поспішне ухвалення Закону щодо олігархів призвело до колізії у ньому, - Голова Верховної Ради

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 вересня 2021, 06:32

 

Поспішне ухвалення Закону України про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (реєстр. №5599), призвело до неузгодженостей в документі. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Голова Парламенту привітав ухвалення зазначеного Закону із поправкою його авторства, під якою підписалися майже 40 народних депутатів і яка передбачає, що визначати перелік олігархів має Національне агентство з питань запобігання корупції.

 «Щодо поспіху - я від цього застерігав колег. Те, що було зроблено квапливими рухами в останню ніч, коли не запрошувалися навіть автори правок на засідання комітетів, і призвело до того, що ми сьогодні після голосування за цей важливий Закон у стінах Верховної Ради повинні обговорювати процедуру, як це відбувалося. І таким чином ми гальмуємо процес», - сказав Дмитро Разумков.

 Голова Верховної Ради не вважає нормальним підходом той прискорений розгляд Закону щодо олігархів, за яким пішов Парламент. «Вважаю, це було неправильно зроблено. І для того, щоб це максимально відповідало нормам Регламенту, треба більш професійно і підготовлено заходити в розгляд», - зазначив він.

На думку Дмитра Разумкова, ініціатори такого процесу розгляду ввели в оману народних депутатів, але самі за це не голосували, оскільки розуміють відповідальність за такі дії.

Голова Парламенту також додав, що прискорений розгляд дає підстави народним депутатам звертатися до Конституційного Суду щодо ухваленого Закону.

Водночас Дмитро Разумков, який наразі перебуває на самоізоляції у зв’язку із позитивним тестом на COVID-19, підкреслив, що не підтримував би таку процедуру, якби в цей час перебував у залі.

 За словами Голови Парламенту, така процедура призвела до колізії в деяких положеннях Закону щодо олігархів. «Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки визнав, що правки протирічать одна одній. Сьогодні надійшов відповідний лист Комітету», - наголосив він.

 Також Дмитро Разумков додав, що дискусії, які виникли за наслідками ухвалення Закону, не йдуть на користь ані суспільству, ані деолігархізації.