У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон України щодо розвитку інституту старост

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 вересня 2021, 17:00

У збірнику нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України», №39, від 24 вересня 2021 року опубліковано закон та постанови, прийняті під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», № 1638-IX, прийнятий Верховною Радою України 14 липня 2021 року. Законом удосконалено правове регулювання інституту старост для подальшого його розвитку. Законом внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з метою запровадження інституту старост. У Законі враховано пропозицію Президента України щодо виключення пункту 6 розділу I Закону.

Згідно з Законом, староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, що вноситься за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю), проведеного у межах відповідного старостинського округу.

Кандидатура старости вноситься на громадське обговорення (громадські слухання, збори громадян, інші форми консультацій з громадськістю) сільським, селищним, міським головою та вважається погодженою з жителями відповідного старостинського округу, якщо в результаті громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю) отримала таку підтримку у старостинському окрузі:

з кількістю жителів до 1500 - більше 20 відсотків голосів жителів від загальної кількості жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах;

з кількістю жителів від 1500 до 10 тисяч - більше 17 відсотків голосів;

з кількістю жителів від 10 тисяч до 20 тисяч - більше 14 відсотків голосів;

з кількістю жителів від 20 тисяч до 30 тисяч - більше 10 відсотків голосів;

з кількістю жителів більше 30 тисяч - більше 7 відсотків голосів жителів від загальної кількості жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» набрав чинності 1 серпня 2021 року.

Також у Віснику опубліковано Постанови Верховної Ради України:

- Про звіт про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік";

- Про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів;

- Про призначення у 2021 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».