У Верховній Раді відбулося обговорення проекту Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022–2026 роки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 вересня 2021, 15:00

 
У Верховній Раді України з ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання «Питна Вода» відбулося обговорення проекту Закону «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022–2026 роки», №5723. Проектом пропонується затвердити нову Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки, дія якої завершилася.

Відкриваючи засідання, голова МДО «Питна Вода» народний депутат Юрій Шаповалов зазначив, що активну діяльність у напрямку забезпечення населення якісною питною водою веде Міністерство розвитку громад та територій України і висловив вдячність за розробку концепції програми “Питна вода України” на 2022-2026 роки. Парламентарій нагадав слова Бенджаміна Франкліна «Ми пізнаємо цінність води, лише коли джерело пересихає» і додав, що «метою нашої спільної роботи, нашого об’єднання є не лише, щоб джерела не пересихали, а й щоб їх ставало більше, а вода в них була якісною й доступною для жителів наших міст та сіл».

Юрій Шаповалов наголосив, що проблема забезпечення населення України якісною питною водою з кожним роком стає дедалі гострішою, вона безпосередньо впливає на стан здоров’я населення і кардинально визначає ступінь екологічної та епідеміологічної безпеки цілих регіонів. Значна кількість населення країни не має належного доступу до якісної питної води. За оцінками, близько 40% існуючих водопровідних очисних споруд потребують відновлення або вдосконалення. Через відсутність місцевих джерел значна кількість населених пунктів частково чи повністю споживають привізну питну воду. Незадовільним є стан питного водопостачання і в сільській місцевості через забруднення місцевих водних джерел.

Як поінформував Юрій Шаповалов, Загальнодержавна соціальна програма «Питна вода України» на 2022-2026 роки передбачає низку важливих заходів, спрямованих на поліпшення ситуації з питною водою, серед яких, зокрема, модернізація очисних споруд; будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання; впровадження станцій (установок) доочищення питної води у системах централізованого водопостачання. Відповідно до законопроекту, на заходи із забезпечення населення питною водою у 2022-2026 роках планується фінансування близько 28,5 млрд гривень, з них понад 16 млрд – кошти державного бюджету, ще 11 млрд грн – з інших джерел. «Реалізація Програми дасть змогу поліпшити надійність функціонування централізованих систем водопостачання та водовідведення населених пунктів, підвищити якість послуг, удосконалити нормативно-правову базу у сфері питного водопостачання, підтримувати стабільний рівень забезпечення населення питною водою нормативної якості і в достатній кількості з поступовим наближенням до стандартів Європейського Союзу, запобігти загостренню соціальної та санітарно-епідемічної ситуації у країні», - висловив упевненість голова МДО «Питна Вода». При цьому він зауважив, що коштів на подолання екологічних проблем не завжди достатньо в місцевих бюджетах, навіть після проведення процесів децентралізації. «Самостійно профінансувати на місцях такі проекти дуже складно. Є такі успішні громади, які роблять це самостійно, але більшість громад розраховують на фінансову підтримку з державного бюджету», - зазначив Юрій Шаповалов. Він висловив переконання, що спільні зусилля народних депутатів, профільного Міністерства, місцевих органів виконавчої влади та фахівців підприємств водопровідно-каналізаційного господарства дадуть змогу забезпечити виконання заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки та закликав колег-народних депутатів подавати свої пропозиції до Держбюджету на 2022 рік щодо врахування необхідного фінансування на зазначені цілі.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов окреслив ситуацію із забезпеченням населення прісною водою як в Україні, так і в Європі в цілому. Серед негативних чинників, які є спільними для всіх країн, він назвав кліматичні зміни та нераціональне використання водних ресурсів. Міністр поінформував про концепцію реалізації державної політики у сфері централізованого водопостачання та водовідведення та зауважив, що саме на подолання кризових явищ спрямована Програма «Питна вода України» на 2022–2026 роки. За його словами, в рамках виконання Програми планується реалізувати 1747 регіональних структурних проектів. Олексій Чернишов упевнений, що виконання заходів Програми сприятиме забезпеченню сталого розвитку та реконструкції систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України та забезпеченню населення якісною питною водою в достатній кількості.

До обговорення проекту Закону «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022–2026 роки» в режимі відеоконференції долучилися представники обласних державних адміністрацій, голови ОТГ. В обговоренні взяли участь народні депутати, які поінформували про проблеми з водопостачанням в округах, котрі вони представляють, та фахівці підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, науковці, представники профільних асоціацій та експерти.

Учасники обговорення наголошували, що аварійний стан каналізаційних мереж призводить до потрапляння неочищених стоків в річки, а наявні очисні споруди не завжди забезпечують очищення стічних вод. Окремою проблемою є шахтні води з затоплених шахт, і, як наслідок, річки несуть у собі нафтопродукти, метали, хімічні речовини. Виступаючі висловлювали пропозиції про необхідність виділення в бюджеті окремої субвенції на питну воду для сільських територій та про збільшення фінансування територій, де розташовані рудовидобувні та вуглевидобувні підприємства.

За результатами обговорення учасники засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Питна Вода» схвалили проект резолюції. Відповідно до ухваленого рішення, учасники обговорення вважають за доцільне: підтримати проект Закону «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022–2026 роки», №5723; передбачити у Державному бюджеті на 2022 рік необхідні для виконання цієї Програми кошти у обсязі не менше 1 млрд гривень; забезпечити у 2021 році спрямування не менш як 10% загального обсягу коштів соціально-економічного розвитку на реалізацію проектів з забезпечення постачання якісної питної води.

Також представники МДО «Питна Вода» планують ініціювати проведення національного круглого столу на тему: «Вода для населення».