Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2021, 17:49

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив позачергове пленарне засідання. Він повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв’язку з вимогою 165 народних депутатів.

Головуючий поінформував про питання, які планується розглянути на позачерговому засіданні, повідомивши, що законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відміни норм, які передбачають посилення фіскального тиску шляхом розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій, №2644, який пропонується розглянути першим, знятий з розгляду.

Із заявою від двох фракцій виступила Анна Скороход.

Народні депутати почали розглядати питання порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відміни норм, які передбачають посилення фіскального тиску шляхом розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій, №2645 доповідає народний депутат Антон Поляков.

Доповідач обґрунтував необхідність прийняття законопроекту негативним сприйняттям виключно з боку представників легального малого бізнесу Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №128-IX та Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №129-IX, оскільки їх практична реалізація призведе до нівелювання переваг спрощеної системи оподаткування, зокрема, збільшення та здорожчання процедур адміністрування малого та мікропідприємництва.

Практичне застосування цих законів може призвести до бізнес-еміграції підприємців, особливо тих, які не мають значних капіталовкладень, у країни з більш сприятливим податковим кліматом, та/або може змусити підприємців, які мають певні капіталовкладення – призупиняти або скорочувати свою діяльність, або взагалі шукати нові місця заробітку, у тому числі в інших країнах.

Також ці закони можуть спровокувати делегалізацію ведення господарської діяльності, у зв’язку із зростанням витрат суб’єктів господарювання на адміністрування процесів застосування реєстраторів розрахункових операцій та витрат на оплату праці бухгалтерів.

Проектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України в частині скасування деяких змін, які вносяться Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №129-IX в частині розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Альтернативний проект №2645-1 доповів народний депутат Павло Бакунець.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів законопроект №2645-д і звернувся до народних депутатів з проханням не підтримувати законопроекти, оскільки вони втратили актуальність.

В обговоренні законопроектів виступили представники депутатських фракцій і груп.

Після закінчення обговорення на головуючий поставив на голосування для прийняття за основу законопроект №2654-д.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття і був відхилений.

Законопроекти №2645 і №2645-1 також не були підтримані.

Народні депутати у виступах звернули увагу на відсутність на позачерговому засіданні депутатської фракцій «Слуга народу» і запропонували провести перереєстрацію і в разі недостатньої кількості народних депутатів для прийняття рішень закрити позачергове засідання. На адресу депутатської фракції «Слуга народу» прозвучали висловлювання щодо «небажання захищати права ФОПів та інших представників малого бізнесу».

Народні депутати не включили до порядку денного сесії три законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни підходу у визначенні обсягу доходів для застосування спрощеної системи оподаткування за №№3853, 3853-1, 3853-2.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців, №3993, доповів народний депутат Сергій Лабазюк.

Альтернативний законопроект, №3993-1, доповіла народний депутат Ніна Южаніна.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, яка вела засідання, поставила на рейтингове голосування пропозицію кількох фракцій щодо перевірки кількості народних депутатів у сесійній залі.

За результатами голосування у сесійній залі зареєструвалося 86 народних депутатів.

Олена Кондратюк закрила позачергове засідання.