Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянув проекти постанов щодо діяльності ТСК

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2021, 12:00

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні 22 вересня розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні» (№ 3415), підготовлений до другого читання. Проект спрямований на удосконалення застосування особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні.

Учасники засідання розглянули проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України», (№ 5702). Зазначеним проектом пропонується доповнити Регламент Верховної Ради України, а саме статтею 51 Регламенту Верховної Ради України, де зазначити, якщо народний депутат у приміщеннях адміністративних будинків Верховної Ради виголошує образливі слова на адресу представника засобу масової інформації, журналіста, акредитованого при Верховній Раді, такий представник засобу масової інформації, журналіст може звернутися з відповідною заявою до комітету, до предмета відання якого належить питання свободи слова, який ухвалює висновок на наявність образливих висловлювань на адресу представника засобу масової інформації, журналіста та направляє його до комітету, до предмета відання якого належать питання депутатської етики. У таких випадках комітет, до предмета відання якого належать питання депутатської етики, на підставі висновку комітету, до предмета відання якого належить питання свободи слова, розглядає таке питання на своєму засіданні і ухвалює висновок, в якому може рекомендувати Верховній Раді без обговорення прийняти рішення про позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засіданнях (до п'яти пленарних засідань). Це рішення доводиться до відома виборців через газету «Голос України».

Під час засідання було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності», (№ 6059). Проектом пропонується взяти до відома звіт ТСК про виконану роботу за рік діяльності, який містить пропозиції та висновки ТСК за результатами проведеного розслідування, та направити звіт ТСК до Офісу Генерального прокурора, СБУ, Національної поліції, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади для розгляду в межах компетенції та відповідного реагування.

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України посадовими особами органів, що здійснюють управління та беруть участь у реалізації державної політики у сфері містобудівної діяльності, іншими суб’єктами, які беруть участь у містобудівній діяльності», (№ 6061). За наслідками обговорення було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України за основу і в цілому.

Члени Комітету розглянули питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України) та затвердили розклад засідань Комітету на жовтень 2021 року.

Також Комітетом було прийняте рішення про перегляд рішення Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України від 8 вересня 2021 року (протокол № 80) про проект Закону України «Про внесення змін до статті 48 Регламенту Верховної Ради України щодо реєстрації постанов про скасування рішень Верховної Ради України», (№ 5813-1), але жодна з пропозицій членів Комітету про ухвалення висновку на проект Закону України не набрала достатньої кількості голосів членів Комітету.

Крім цього, Комітет розглянув питання про заяву голови депутатської фракції Політичної партії «Слуга народу» Д. Арахамії щодо дотримання народними депутатами України М. Тищенком та Г. Леросом норм депутатської етики під час пленарного засідання Верховної Ради України 9 вересня 2021 року, щодо якого Комітетом не було прийнято рішення.