Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 вересня 2021, 15:07

Пленарне засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Головуючий згідно із заявою двох фракцій оголосив перерву у засіданні на 30 хвилин, запросивши керівників депутатських фракцій і груп на нараду.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який веде пленарне засідання, повідомив, що консультації щодо розгляду законопроекту про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), №5599, тривають.

Головуючий вніс пропозицію про продовження засідання до завершення розгляду цього законопроекту.

Головуючий також поінформував народних депутатів про розгляд законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, №5600, який є у порядку денному сьогодні. Він сказав, що консультації щодо цього законопроекту ще тривають і його розгляд переноситься на наступне засідання.

На голосування була поставлена пропозиція про продовження пленарного засідання до завершення розгляду законопроекту №5599.

Народні депутати підтримали її 288 голосами «за».

Головуючий повідомив, що розгляд законопроекту розпочнеться після закінчення перерви о 12.30.

Після закінчення перерви перед початком розгляду законопроекту №5599 народні депутати виступили з процедури.

Представники фракцій наполягали на розгляді законопроекту за процедурою, згідно з якою народні депутати мають право наполягати на розгляді їх правок. Вони також наполягали на виконанні домовленостей, досягнутих під час наради.

Головуючий поставив на голосування пропозицію народного депутата Федора Веніславського про застосування процедури ad hoc під час розгляду законопроекту 5599 і скорочення строку надання народним депутатам законопроекту до другого читання наполовину.

253 голосами ця пропозиція була підтримана.

Народні депутати розпочали розгляд законопроекту.

Доповідач - член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні визначив, що цей законопроект варто розглядати структурними частинами. Він вніс пропозицію розглядати цей законопроект на пленарному засіданні по структурних частинах, які визначив Комітет.

Народні депутати у виступах наголошували на необхідності розгляду їх правок згідно з процедурою.

271 голосами «за» пропозиція про розгляд законопроекту за структурними частинами була підтримана.

Народні депутати зібралися біля трибуни для виступів.

Головуючий повідомив, що до президії надійшла заява від двох фракцій про відсторонення головуючого на засіданні Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука від ведення засідання у зв’язку з порушенням Регламенту.

У виступах під час обговорення народні депутати знову наголошували на тому, що законопроект №5599 потрібно розглядати за процедурою, надавши право народним депутатам ставити на розгляд їх правки.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка вела засідання, поставила на голосування пропозицію про відсторонення Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука від ведення засідання.

Пропозиція не набрала голосів для прийняття («за» - 61).

Руслан Стефанчук показав народним депутатам документи про правомірність застосування процедури ad hoc під час розгляду законопроекту №5599.

Народні депутати розпочали розгляд правок до законопроекту.

Доповідач член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки визначив 13 вирішальних правок.

На голосування була поставлена правка №10 щодо назви законопроекту.

286 голосами правка була підтримана.

За результатами голосування були підтримані основні, вирішальні або зумовлюючі по відношенню до інших правок правки за №№38, 43, 167, 271, 344, 406, 473, 598, 653, 794, 887, 934 у редакції Комітету.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про прийняття у другому читанні та в цілому законопроект №5599 у редакції Комітету.

279 голосами «за» законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати 266 голосами «за» підтримали пропозицію щодо виключення з порядку денного пленарного засідання законопроекту №5600.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" №6081 доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко.

Він повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді обрати:

 народного депутата Сергія Іонушаса - головою Комітету з питань правоохоронної діяльності, відкликавши його з посади заступника голови цього Комітету;

народного депутата В'ячеслава Медяника заступником голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, увільнивши його від обов’язків члена цього Комітету;

народного депутат Олександра Санченка членом Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань свободи слова;

народного депутата Антона Швачка членом Комітету з питань свободи слова.

265 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проектів, №6052, доповів народний депутат Юрій Арістов.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 1 і виключити статтю 26 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» та внести зміни до додатків №№ 1, 3 і 6 до Закону, згідно з якими передбачається збільшити доходи і видатки загального фонду державного бюджету на 39,41 млрд грн.

При цьому щодо дохідної частини державного бюджету передбачається збільшити планові показники: податку на прибуток підприємств на 30 млрд грн, податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування на 2 млрд грн, податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів на 6,66 млрд грн, збору під час набуття права власності на легкові автомобілі на 0,75 млрд грн.

Альтернативні законопроекти доповіли народні депутати Інна Совсун, Ольга Стефанишина, Олександр Колтунович, Юлія Тимошенко.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект №6052 прийнято за основу 293 голосами зі скороченням наполовину строків його підготовки до другого читання.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми, №5148, доповів член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Він зазначив, що метою законопроекту, є заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема, й у дитячому харчуванні.

Законопроектом передбачається врегулювати застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів, які здебільш споживаються дітьми, та встановити вимоги до маркування харчових продуктів, що містять пальмову олію.

Дмитро Соломчук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати у виступах підтримали прийняття законопроекту. 

За результатами голосування законопроект 304 голосами «за» прийнято за основу.

Головуючий закрив пленарне засідання.