Комітет з питань антикорупційної політики розглянув ряд законопроектів на відповідність антикорупційному законодавству

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 вересня 2021, 09:35

21 вересня Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні розглянув ряд законопроектів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет визнав такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства і не містять корупційних ризиків законопроекти № 4188, 5640 (із зауваженнями), 4256 (із пропозицією), 4582 (із зауваженням), 5371 (із зауваженнями), 5274-1 (із зауваженнями), 4286 (із зауваженнями), 3751, 5200, 5413 (із зауваженням), 5802, 5867, 5864.

Комітет розглянув у порядку антикорупційної експертизи проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення робіт на землях водного фонду» (№5442).

У розгляді законопроекту взяв участь один із його авторів народний депутат Едуард Прощук, який наголосив на важливості законопроекту, який має на меті упорядкувати та спростити проведення руслоочисних робіт в руслах малих і гірських річок, забезпечити оперативність проведення заходів із попередження та усунення шкідливої дії вод.

Члени Комітету висловили ряд зауважень до законопроекту і ухвалили рішення визнати його таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства в частині передбаченої можливості укладання угод з підрядниками про виконання руслоочисних робіт без дотримання конкурентних процедур, а також без спеціальних дозволів. У законопроекті не визначено, яким чином буде здійснюватись контроль над тим, скільки видобуто сировини і скільки реалізовано на аукціоні. Окрім того, не визначено статус коштів, які пропонується зараховувати до місцевих бюджетів як відсоток від продажу видобутої мінеральної сировини.

Визнано таким, що містить корупційні ризики проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо організації діяльності Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади» (№ 5469), який має на меті вдосконалення організації і порядку функціонування Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади, підвищення ефективності їх діяльності, посилення ролі міністерств у процесі формування державної політики. Зокрема, пропонується надати Уряду повноваження визначати інше (крім міста Києва) місцезнаходження міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Згідно з висновком Комітету, положення проекту суперечать статті 19 Конституції України і створюють колізію з рядом чинних законів.

Також Комітет вбачає корупційні ризики в положеннях проекту Закону «Про внесення змін до Закону України "Про співробітництво територіальних громад" щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад» (№5742), якими звужується участь громадськості у прийнятті рішень територіальних громад. А саме, пропонується не застосовувати норми законодавства щодо необхідності проведення громадського обговорення пропозицій під час підготовки додаткового договору про приєднання до організованого співробітництва.

Проект Закону «Про особливості стимулювання регіонального розвитку» (№5649), який передбачає зміну правових, організаційних, фінансових та інших підходів до системи стимулювання розвитку регіонів та окремих типів територій, члени Комітету визнали таким, що містить корупційні ризики через невідповідність пропонованих норм частині другій статті 19 Конституції України і наявність оціночних суджень.

Народні депутати затвердили план роботи Комітету з питань антикорупційної політики на жовтень 2021 року. Засідання відбудуться: 5 і 19 жовтня о 15.30; 12 жовтня о 12.00 в режимі відеоконференції.