Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому законопроект щодо окремих питань діяльності Національного банку України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 вересня 2021, 16:02

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 17 вересня у режимі відеоконференції розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України» (№ 5850).

Законопроектом пропонується: уточнити термінологію; функції Національного банку України (НБУ), повноваження Ради НБУ, вимоги до членів Ради НБУ, Голови НБУ та його заступників, необхідні для зайняття та перебування на посаді; удосконалити інструменти монетарної політики, питання управління золотовалютним резервом; переглянути деякі положення щодо взаємодії НБУ з Кабінетом Міністрів, Верховною Радою та Президентом України, зокрема, у частині подання інформації тощо.

Як поінформував голова підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг Андрій Іванчук, до законопроекту було подано 721 поправку із яких 61-у пропонується врахувати і 660 - відхилити.

«Відхилені поправки руйнували структуру даного законопроекту», - зауважив народний депутат.

За його словами, змінено такі основні блоки і положення: вимоги до членів Ради НБУ; узгоджено норми щодо обмежень до членів Ради, Голови Національного банку та заступників Голови; унормовано процес виконання обов’язків керівників після закінчення строків їх повноважень, але до вступу на посаду новопризначених; термінологічно уточнені положення, які стосуються деривативних фінансових інструментів.

Андрій Іванчук також зазначив, що даний проект є «структурним маяком МВФ».

В обговоренні законопроекту взяв участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Комітет підтримав порівняльну таблицю, запропоновану підкомітетом і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту у другому читанні прийняти його в цілому.

Також у другому читанні члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду» (№ 5851), спрямований на врегулювання питання обміну інформацією банками про належність рахунків клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам.

До законопроекту було подано 13 пропозицій із яких одну пропонується врахувати повністю, дві – редакційно і 11 поправок відхилити.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.