Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді повернути суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроекти щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 вересня 2021, 15:36

 

Комітет розглянув на своєму засіданні 8 вересня проекти законів «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для громадян, які проживають в гірських та високогірних населених пунктах», №2003, «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання економічного розвитку та забезпечення соціальної стабільності гірських та високогірних населених пунктів», №2003-1, «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україн» щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів», №2785-1.

Метою законопроектів є посилення державних гарантій для громадян, які проживають у населених пунктах, які мають статус гірських та високогірних, та покращення їх соціального захисту.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін відзначив, що положення вказаних законопроектів не враховують останні зміни, що відбулися в адміністративно-територіальному устрої України, зокрема законопроекти спрямовані виключно на розвиток гірських та високогірних населених пунктів, а не територіальних громад. Окрім того, розвиток зазначених територій повинен здійснюватися за рахунок застосування та вдосконалення існуючих інструментів місцевого та регіонального розвитку, а не шляхом субсидіювання та встановлення податкових пільг, як передбачено законопроектами.

З огляду на зазначене, очільник підкомітету вказав на необхідність напрацювання нового комплексного законопроекту яким будуть виправленні недоліки законопроектів з реєстр. №№ 2003, 2003-1, 2785-1.

За результатами обговорення, з’ясувавши позицію народних депутатів - членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет ухвалив висновки рекомендувати Верховній Раді законопроекти з реєстр. №№ 2003, 2003-1, 2785-1 за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.