Україна не має права визнавати результати виборів до Держдуми країни-агресора Росії, - Заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 вересня 2021, 13:24

 

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк закликає не визнавати результати виборів до Державної Думи Російської Федерації як країни-агресора. Про це вона заявила на Погоджувальній раді депутатських фракцій та груп.

«Переконана, ми маємо розпочати з чіткої, різкої і всім зрозумілої заяви з вимогою не визнавати псевдо результати псевдо виборів, проведених державою-агресором на українських землях. Маємо дати адекватну оцінку парламентським виборам у Російській Федерації, які проходили цими вихідними. Слово за Верховною Радою України, зокрема, Комітетом у закордонних справах і Міністерством закордонних справ», - наголосила Олена Кондратюк.

За її словами, навіть не беручи до уваги численні серйозні порушення, на які звертають увагу представники російської громадськості і міжнародні спостерігачі, Україна не має права визнавати ці вибори у зв‘язку з їхнім проведенням на території анексованого українського Криму і окупованого українського Донбасу.

«Досить м‘яких і подвійних формулювань: Україна не має права визнати вибори до Державної Думи РФ, і, відповідно, всі її представництва в міжнародних парламентських інституціях», - зауважила віцеспікерка.

Заступниця Голови Верховної Ради вважає, що Україна має звернутися до всіх країн світу, використавши, в тому числі, і високу трибуну Генеральної Асамблеї ООН – із закликом не визнавати вибори до Державної Думи Російської Федерації.

«Легалізація цих безсоромних дій шляхом подальшого визнання осіб без совісті членами міжнародних делегацій, як ми це бачили, - це сороміцьке потурання окупації і нахабному порушенню міжнародного права», - переконана Олена Кондратюк. 

Заступниця Голови  підкреслила, що Верховна Рада України вітає рішення Європейського Парламенту, який днями ухвалив жорстку резолюцію про майбутні відносини з Російською Федерацією.

«Верховна Рада має вимагати недопущення незаконно обраних депутатів з окупованих територій до роботи в міжнародних організаціях, зокрема в ПАРЄ та Міжпарламентському Союзі. Як представниця Верховної Ради я піднімала це питання на усіх зустрічах високого рівня в рамках Всесвітньої конференції голів парламентів, яка пройшла у Відні», - зазначила Олена Кондратюк.