Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 вересня 2021, 12:30

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив засідання у режимі відеозв’язку. Він повідомив, що ще поки що знаходиться на самоізоляції і висловив сподівання, що цей тиждень буде ефективним і Верховна Рада як завжди зможе продемонструвати можливість ефективно працювати на користь українського народу.

Голова Верховної Ради на початку виступу звернув увагу на поступове збільшення людей, які починають знову хворіти на нові штами коронавірусу. Він закликав колег і усіх ставитися до свого здоров’я максимально обережно і застосовувати всіх необхідні санітарні норми і масковий режим.

Дмитро Разумков також звернув увагу на «трохи дивну ситуацію - всі фракції одночасно стали незгодні з порядком денним Верховної Ради України, надіслали свої пропозиції». Він зазначив, що це буває достатньо рідко. Керівництво Верховної Ради знаходиться у постійній комунікації з головами депутатських фракцій.

Головуючий зазначив, що якщо не влаштовує формат, в якому працює парламент, «то з наступного тижня будемо збирати Погоджувальну раду так, як і передбачено Регламентом, всі пропозиції від усіх фракцій, сідати обговорювати, голосувати, приймати відповідні рішення». Він повідомив, що «на жаль всі пропозиції, які надійшли, не відповідають нормі Регламенту» і звернувся до голів фракцій з проханням зауважити це і в майбутньому враховувати.

Головуючий звернув увагу на «неприємну ситуацію наприкінці минулого тижня», пов’язану із законопроектом №5599. Він нагадав, що 17 вересня відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки і оборони, Комітет його розглянув, але не запросив ні авторів правок, ні надав порівняльної таблиці. «Якось це відбулося під грифом великої таємності. Я не розумію, що відбулося», - сказав він і звернувся до керівництва Апарату розібратися як-так відпрацював секретаріат Комітету і також звернувся до голови Комітету, щоб він під час свого виступу надав інформацію щодо розгляду цього законопроекту.

Голова Верховної Ради далі зазначив, що розпочинається опалювальний період. Він нагадав, що на минулому тижні під час «години запитань до Уряду» заслухано позицію Прем’єр-міністра. "Всі домовилися, що на цьому тижні під час «години запитань до Уряду» заслухаємо саме Прем’єр-Міністра щодо готовності тих питань, які сьогодні дійсно бентежать українців".

Він наголосив, що Парламент у межах своїх повноважень готовий долучатися до підготовки до опалювального сезону та, за потреби, врегулювання ситуації з тарифами.

Голова Верховної Ради України також у виступі торкнувся розгляду законопроекту про Державний бюджет на 2021 рік та бюджетного процесу, розгляду блоку соціальних законопроектів, питання національної безпеки та інших питань.

 На засіданні виступив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Він закликав дотримуватися епідеміологічних норм, запроваджених у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби, і висловився за «прийняття законодавства, яке надавало б можливість проведення у певних випадках засідань Верховної Ради онлайн».

Руслан Стефанчук наголосив на необхідності розгляду на цьому тижні питання про реакцію Верховної Ради України на вибори до Державної Думи Російської Федерації, які відбувалися на тимчасово окупованих територіях України і до яких в незаконний спосіб залучалися українські громадяни.

Перший заступник Голови Верховної Ради також підтримав пропозицію про обговорення і голосування на Погоджувальній раді питань, пропонованих для включення до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради.

Руслан Стефанчук окреслив питання, яким планується приділити увагу на цьому тижні, серед них проект Державного бюджету на 2022 рік. У цьому контексті він доручив Апарату Верховної Ради розпочати роботу над проектом кошторису Верховної Ради України на наступний рік.


Головуючий надав слово для виступу Заступниці Голови Верховної Ради України Олені Кондратюк, яка акцентувала увагу на викликах, які стоять перед Україною та Верховною Радою і на які слід дати чіткі відповіді. Зокрема, за її словами, серед таких викликів боротьба із зовнішнім ворогом - країною-агресором, бідністю, розчаруванням людей і коронавірусом.

Олена Кондратюк закликала не визнавати результати псевдо-виборів, проведених державою-агресором в окупованих українських землях, а також звернутися з відповідним закликом до міжнародної спільноти.

«Верховна Рада має вимагати недопущення незаконно обраних депутатів з окупованих територій до роботи в міжнародних організаціях, зокрема, Парламентській Асамблеї Ради Європи та Міжпарламентському Союзі», - наголосила віце-спікер Верховної Ради.

Вона також закликала колег з монобільшості приділити більше уваги розгляду проекту бюджету України на 2022 рік, передбачивши у ньому «конкретні рішення, конкретне зростання доходів, зрозумілі ціни на газ, електрику та комірне».

Олена Кондратюк запропонувала «допускати до роботи Верховної Ради тільки вакцинованих осіб, або осіб з ПЛР- тестом, зробленим за 72 години». На її думку, таких підхід спонукатиме керівників інших підприємств і державних органів до вакцинації від коронавірусної хвороби, заохочуватиме вакцинуватися, щоб зберегти якомога більше життів людей.

 


На засіданні виступили керівники депутатських фракцій і груп.

Голова депутатської фракції «Слуга Народу» Олександр Корнієнко звернувся до головуючого з проханням поставити на голосування версію порядку денного від фракції «Слуга народу».

Головуючий зазначив, що всі пропозиції щодо порядку денного будуть поставлені на голосування в кінці засідання.

Після закінчення виступів керівників депутатських фракцій головуючий поставив на голосування пропозиції фракцій щодо включення до порядку денного цього пленарного тижня декількох законопроектів. За результатами голосування до порядку денного для розгляду включено за пропозицією фракції «Слуга народу» законопроекти за №№5600, 5599, 5851, 5852, 5853, 2038. Інші пропозиції не були підтримані.

На засіданні виступили голови парламентських комітетів.

У виступах прозвучали пропозиції щодо включення до порядку денного деяких законопроектів та їх розгляду на цьому пленарному тижні.

Всі учасники засідання побажали Голові Верховної Ради України скорішого одужання.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков побажав усі успішного тижня і закрив засідання Погоджувальної ради.