Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує прийняти у другому читанні та в цілому законопроект щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 вересня 2021, 20:04

Протягом тижня 13-17 вересня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції розглядав на своєму засіданні у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№ 5600).

Законопроект спрямований на вдосконалення деяких положень Податкового кодексу України у частині, що стосується, зокрема, загальних питань адміністрування податків, податків на прибуток підприємств, доходи фізичних осіб, додану вартість, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Також у зв’язку із змінами до Податкового кодексу, пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства та ряд законів.

Через великий обсяг поправок, поданих до законопроекту (майже 11400), Комітетом було ухвалено рішення про їх розгляд блоками, виділеними за темами. Всього визначено понад 20 тем.

В обговоренні взяли участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голови комітетів, народні депутати – автори поправок, представники Міністерства фінансів, Міністерства цифрової трансформації, Національного банку, Державної податкової служби, Фонду державного майна, Асоціації міст України, ДП НАЕК «Енергоатом», окремих галузей економіки.

Члени Комітету розглянули поправки, які стосуються таких тем: надання права на виставлення інкасо незалежно від суми боргу; оподаткування третього продажу нерухомого майна фізичними особами; база оподаткування податком на додану вартість, податковий кредит, відшкодування ПДВ; спеціальний режим оподаткування для шахтарських міст.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запропонував розглянути тему про доповнення переліку послуг, на які поширюється касовий метод. Це питання стосується електроенергетики та надання житлово-комунальних послуг.

Як зауважили народні депутати, даної теми не було у проекті Закону, прийнятому Верховною Радою у першому читанні і Парламентом не приймалося рішення про застосування статті 116 Регламенту Верховної Ради при підготовці законопроекту до другого читання.

Представник ДП НАЕК «Енергоатом» наголосила на важливості включення даного питання для галузі енергетики, оскільки «непродовження касового методу, дія якого закінчується 1 січня 2022 року, призведе до катастрофічних наслідків для всіх учасників енергоринку, зокрема і кінцевого споживача».

Народні депутати одностайно підтримали положення законопроекту, які стосуються доповнення переліку послуг, на які поширюється касовий метод у редакції, запропонованій робочою групою.

На пропозицію Дмитра Разумкова членами Комітету була обговорена врахована в порівняльній таблиці поправка №6726, яка стосується збільшення рентної плати за користування радіочастотним ресурсом і відхилена поправка №834, щодо порядку оподаткування підакцизних товарів у разі виявлення недостачі, за результатами інвентаризації, проведеної суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Окрім того, було обговорено правки, які стосуються плати за землю, зокрема, оподаткування земельних паїв. Узгоджено механізм ідентифікації платника податку за землю. Комітет підтримав поправку, згідно з якою площу землі, необхідну для реєстрації сімейного фермерського господарства, пропонується зменшити з двох гектарів до 50 соток.

Члени Комітету визначились щодо порядку оподаткування підприємств птахівництва, зокрема, великі підприємства пропонується перевести з єдиного податку на загальну систему оподаткування, а для малих виробників запроваджуються пільги.

Підтримана правка, якою визначається, що спрощене оподаткування сільськогосподарських виробників буде діяти до запровадження ефективної державної допомоги у відповідності до сільськогосподарської політики Європейського Союзу.

Комітет прийняв рішення виключити із законопроекту усі пропоновані зміни до законодавства, що стосуються «зеленої» енергетики. Водночас, були узгоджені питання застосування касового методу при оподаткуванні «зеленої» енергетики. Обговорення цих питань відбувалось за участю голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса.

Члени Комітету визначили порядок обрахування рентної плати за видобуток руд.

Народні депутати узгодили питання оподаткування сигарет та інших тютюнових виробів. Зокрема, йшлося про: базу оподаткування, перенесення ПДВ на виробника або імпортера; розподіл грошей, отриманих від сплати роздрібного акцизу; механізм недопущення накопичення товару перед збільшенням ставок акцизного податку.

Також були обговорені правки, що стосуються ліцензування виробництва і реалізації підакцизних товарів. Зокрема, члени Комітету не підтримали встановлення нормативу щодо продажу сигарил не менше, ніж по 20 штук в одній пачці. Водночас, вони погодились із поступовим збільшенням вартості ліцензії на оптовий продаж тютюнових виробів.  

Узгоджено редакцію пунктів законопроекту, які спрямовані на погашення боргів ДП «Укрспирт» під час проведення його приватизації.

Народні депутати затвердили пропозиції щодо механізму контролю за продажом підакцизних товарів.

Серед тем обговорених і узгоджених Комітетом також порядок оподаткування операцій з металобрухтом і макулатурою.

За участю голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка були обговорені пропозиції: про введення рентної плати за використання морської води, збільшення екологічного податку на викиди вуглецю і захоронення відходів.

Комітетом підтримана правка про поширення процедури пільгового розмитнення на автомобілі, які перетинали кордон з Російською Федерацією, але придбані в інших країнах.

Також були обговорені окремі пропозиції до законопроекту, які стосувались: інформування платника податку про проведення документальної невиїзної перевірки; зниження ставки податку на доходи фізичних осіб з доходів від оренди нерухомого майна без реєстрації підприємцем; скасування норм щодо звільнення від оподаткування податком з доходів фізичних осіб доходів від ліквідації контрольованих іноземних компаній (КІК); оподаткування земель залізничного транспорту; обмеження фізичних осіб підприємців (ФОП) - комісіонерів; вилучення плати за землю зі списку податків, на які поширюються єдиний податок.

Комітет затвердив порівняльну таблицю до законопроекту №5600 і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді розглядати поправки до проекту окремими структурними частинами та за підсумками розгляду у другому читанні прийняти його в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.