Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує прийняти у першому читанні за основу законопроект щодо розмежування повноважень між центральними органами виконавчої влади у сфері цивільного захисту

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 вересня 2021, 17:45

15 вересня у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту» (№ 5847).

Законопроектом пропонується розмежувати повноваження Міністерства внутрішніх справ України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій у сфері цивільного захисту.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу цивільного захисту України, Повітряного кодексу України, законів України «Про дорожній рух», «Про гуманітарну допомогу», «Про правовий режим надзвичайного стану», «Про охорону праці»», «Про телекомунікації», «Про радіочастотний ресурс України», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112», «Про утилізацію транспортних засобів», Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу.

На засіданні було розглянуто законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» (№ 5651) та альтернативні законопроекти № 5651-1, 5651-2, 5651-3.

Законопроектами пропонується врегулювати питання надання пільг з оплати проїзду та деяких інших, зокрема, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Комітетом ухвалено рішення рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який є головним з підготовки законопроектів, врахувати пропозиції Комітету, зокрема, стосовно недоцільності зміни порядку пільгового проїзду для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та самостійно визначитися щодо того, який із законопроектів взяти за основу.

За результатами розгляду проекту Постанови «Про заходи, направлені на захист дитинства і материнства та подолання демографічної кризи в Україні» (№ 5684), Комітет підтримав прийняття зазначеної Постанови в цілому.

Проектом Постанови пропонується Кабінету Міністрів в одномісячний строк з дня прийняття цієї Постанови подати на розгляд Верховної Ради законопроекти, спрямовані на врегулювання питань, зокрема, запровадження щорічного медичного обстеження (диспансеризації) та лікування дітей, які народилися від ліквідаторів та евакуйованих із зони відчуження і після досягнення повноліття не були віднесені до категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.