Комітет з питань економічного розвитку рекомендує прийняти у другому читанні і в цілому законопроект про забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 вересня 2021, 14:40

Комітет з питань економічного розвитку розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення зміни до розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу» (№ 4662).

Метою законопроекту є удосконалення доступу пацієнтів до інноваційних медичних технологій за рахунок бюджетних коштів із застосуванням процедур договорів керованого доступу (ДКД).

У проекті пропонується тимчасово, до 31 грудня 2023 року, не поширювати дію Закону «Про публічні закупівлі» на закупівлю оригінальних (інноваційних) лікарських засобів, що підлягають закупівлі за ДКД. При цьому передбачається оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про міжнародну непатентовану назву (за наявності), торговельну назву, форму випуску та дозування лікарського засобу, щодо якого укладено договір керованого доступу, а також про заявника, уповноваженого представника заявника, строк дії договору керованого доступу та щорічного звіту за результатами моніторингу ДКД.

Крім того, шляхом внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я, уточнюються деякі питання укладення ДКД.

Під час обговорення Комітет підтримав поправку №6, яка виключає із законопроекту положення про необхідність погодження з Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування переліку лікарських засобів, що закуповуються за ДКД. Передбачається, що такий перелік затверджує Кабінет Міністрів України.

Також народні депутати проголосували за врахування поправки №10, яка попередньо була внесена до порівняльної таблиці як відхилена.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у другому читанні прийняти законопроект в цілому.

Комітет розглянув проект Закону «Про ринок деревини» (№ 4197) і альтернативний до нього № 4197-1.

Обидва законопроекти визначають правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку деревини, регулюють відносини, пов’язані з купівлею-продажем деревини, спрямовані на розвиток ринкових відносин у лісопромисловому комплексі, з метою забезпечення деревиною потреб споживачів на принципах вільної і добросовісної конкуренції та сталого використання лісових ресурсів.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха поінформував, що напрацьовано нову редакцію законопроекту, яку узгоджено з усіма профільними міністерствами і відомствами. Він запропонував прийняти за основу доопрацьований Комітетом законопроект без скорочення строків подачі поправок і доопрацювати його до другого читання.

Під час обговорення зазначалося, що у доопрацьованому проекті, зокрема, пропонується:

- запровадити плановість здійснення заготівлі деревини постійними лісокористувачами;

- встановити, що продаж деревини та окремих виробів з деревини власниками лісів та постійними лісокористувачами може відбуватися виключно шляхом проведення електронних аукціонів або на умовах оферти;

- запровадити відповідальність власників лісу та постійних лісокористувачів за відмову постачати покупцям визначений обсяг та якість деревини, за яку покупці сплатили визначену договором ціну;

- запровадити відповідальність покупців за невиконання умов договору купівлі-продажу;

- припинити практику укладання прямих договорів купівлі-продажу деревини постійними лісокористувачами;

- запровадити обов’язкове декларування перероблення деревини.

Згідно з проектом, реалізація на території України суб’єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них виробів допускатиметься за наявності подання інформації до лісового порталу.

У законопроекті врегульовуються процедури здійснення експорту лісоматеріалів.

Окрім того, запропоновано внести зміни до Закону "Про товарні біржі" та визнати таким, що втратив чинність Закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів".

Також доопрацьованим проектом передбачено забезпечити прийняття Порядку продажу деревини.

Члени Комітету підтримали доопрацьований законопроект і ухвалили рішення подати його на розгляд Верховної Ради.

Комітет рекомендує Парламенту прийняти у першому читанні за основу доопрацьований проект Закону «Про ринок деревини», а проекти № 4197 і № 4197-1 відхилити.