Комітет з питань антикорупційної політики розглянув ряд законопроектів у порядку антикорупційної експертизи

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 вересня 2021, 14:34

14 вересня на своєму засіданні Комітет з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції розглянув проекти нормативно-правових актів, на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет визнав такими, що відповідають вимогами антикорупційного законодавства і не містять корупційних ризиків проекти законів: №№ 5325, 5067, 5719 (із додаванням зауважень Асоціації міст України), 5736 (із зауваженням), 5485, 5433 (із зауваженням), 5161 (із пропозицією по суті), 5335, 5795, 4458, 4378, 3860-д, 5178.

Члени Комітету також визнали таким, що відповідає вимогам антикорупційного законодавства проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення» (№5490) і ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з підготовки проекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу і в цілому.

Законопроектом пропонується надати суддям вищих спеціалізованих судів повноваження на розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 185-3 «Прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водночас, Комітет визнав таким, що містить корупційні ризики проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження продажу заставного майна боржника через систему електронних торгів)» (№5483), яким пропонується закріпити на законодавчому рівні можливість здійснення продажу заставного майна боржника через систему електронних торгів.

Під час обговорення зазначалося, що законопроект містить нечіткі формулювання, які наділяють контролюючий орган дискреційними повноваженнями в питанні визначення способу продажу заставного майна боржника.

За підсумками обговорення проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії» (№5399), було прийнято рішення, що він не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, оскільки створює штучні преференції для окремих платників податків. Так, у законопроекті не визначено кому із учасників ринку електричної енергії і за яких умов пропонується списати борги.

Наступне засідання Комітету відбудеться в п’ятницю, 17 вересня, в місті Одеса.