Апарат Верховної Ради України спільно з Фондом Східна Європа презентували дослідження законодавчої роботи за період п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 вересня 2021, 09:28

Апарат Верховної Ради України спільно з Фондом Східна Європа 13 вересня провели щомісячну зустріч з представниками міжнародних організацій, які надають технічну допомогу Парламенту, під час якої було презентовано результати дослідження на тему «Деякі підсумки законодавчої роботи за період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання», проведеного Фондом Східна Європа.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко привітав проведення таких досліджень, оскільки «їх результати є об’єктивною, неупередженою, незалежною оцінкою ззовні».

Зокрема, він зазначив, проведений аналіз демонструє, що «Парламент дійсно займається питаннями, які є найбільш важливими, болючими і для країни, і для суспільства».

На переконання Сергія Кальченка, те, що серед розглянутих питань, левова частка припадає на економічні і питання правової політики «свідчить про те, що Парламент, і при формуванні порядку денного, і при розгляді питань, приділяє увагу одному із найважливіших зараз напрямків – створенню належного законодавчого підґрунтя для економічної стабілізації і зростання».

Голова Комітету також звернув увагу, що кількісні показники свідчать, що Парламент зміг пристосуватися до роботи в умовах пандемії, в тому числі, шляхом внесення змін у порядок проведення засідань.

Виконуючий обов’язки Керівника Апарату Верховної Ради Михайло Теплюк зазначив: «Презентований аналіз експертів свідчить, що за кількістю законів і рішень, які були ухвалені впродовж п’ятої сесії, це – найбільш успішна сесія. І це відбулося, в тому числі, завдяки підтримці Апарату».

За його словами, впродовж п’ятої сесії було досягнуто значних успіхів у впровадженні комп'ютерних технологій, системи електронного документообігу, електронного законопроекту. «Зроблено позитивні кроки, які створюють передумови для поступового переходу до промислової експлуатації єдиної автоматизованої системи у Парламенті», - наголосив очільник Апарату Верховної Ради.

Говорячи про подальші плани він зазначив, що, як і в продовж п’ятої сесії, Апарат і секретаріати Комітетів, перш за все «мають сприяти Комітетам Верховної Ради України у своєчасному опрацюванні законопроектів, які включені до порядку денного». Презентуючи результати дослідження, народний депутат першого скликання, експерт Програми РАДА Володимир Крижанівський зауважив, що під час проведення аналізу, зосередились на кількісних показниках діяльності Парламенту. Він висловив сподівання, що «на базі цього документа буде розроблений інструмент, який даватиме можливість надзвичайно швидко отримувати потрібні цифри для аналізу законодавчої роботи та підготовки якісних законопроектів».

У ході дослідження кількісні показники роботи Парламенту під час п’ятої сесії порівнювалися із роботою Верховної Ради протягом попередніх чотирьох сесій дев’ятого скликання, а також попередніх скликань, повідомив один із авторів дослідження Владислав Жилюк.

За його словами, протягом дев’ятої сесії зберігаються пріоритети в тематиці розгляду і реєстрації законопроектів - це економічна політика (22%), правова політика (19%) та галузевий розвиток (23%). «Ці рубрики становлять дві третини усіх прийнятих законопроектів», - сказав експерт.

Він також повідомив, відповідно до даних дослідження, в українському парламенті восьмого скликання, як за абсолютними показниками, так і в перерахунку на один пленарний день, розглядалося значно більше питань, ніж під час так званого «турборежиму» на початку роботи парламенту дев’ятого скликання. Водночас, за його словами, кількість прийнятих законів є майже однаковою.

Виступаючи під час заходу, президент Фонду Східна Європа Віктор Лях наголосив, що такі зустрічі проводяться для того, щоб «встановити прямі контакти між представникам міжнародних, експертних організацій, програм міжнародних технічної допомоги і працівниками секретаріатів та Апарату Верховної Ради». «Наша ідея – дати більшу можливість міжнародним організаціям співпрацювати, надаючи ресурси, досвід, експертизу», - сказав він.

Моніторинг роботи п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, проведений Лабораторією законодавчих ініціатив, представив директор аналітичного відділу Олександр Заславський.

Зокрема, він звернув увагу на зменшення «законодавчого спаму», порівняно з восьмим скликанням і збільшення кількості законопроектів, зареєстрованих групами у складі від 8 до 22 народних депутатів.

Під час засідання, керівниця Секретаріату Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Анжела Малюга представила пілотний проект зі створення Платформи е-консультацій з громадами, який реалізується на базі Комітету за підтримки Швейцарсько-української програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)».

У зустрічі взяли участь народні депутати, керівники секретаріатів комітетів, працівники Апарату Верховної Ради, представники міжнародних, громадських і благодійних організацій.