Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики розпочав розгляд у другому читанні законопроекту щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 вересня 2021, 17:17

13 вересня відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції.

Комітет розпочав розгляд у другому читанні проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№ 5600).

Законопроект спрямований на вдосконалення деяких положень Податкового кодексу України у частині, що стосується, зокрема, загальних питань адміністрування податків, податків на прибуток підприємств, доходи фізичних осіб, додану вартість, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Також у зв’язку із змінами до Податкового кодексу, пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства, законів «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Народні депутати запропонували попередньо розглянути законопроект в профільних підкомітетах і тільки після цього виносити на засідання Комітету.

Голова Комітету Данило Гетманцев зауважив, що проект Закону не розглядався окремими підкомітетами, оскільки, «ми маємо комплексний законопроект, який так чи інакше стосується питань діяльності усіх підкомітетів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики».

У засіданні взяв участь Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який звернув увагу на те, що під час голосування законопроекту у першому читанні, не було ухвалено рішення про застосування статті 116 Регламенту Верховної Ради, отже, пропоновані під час підготовки проекту до другого читання нові статті і доповнення не можуть бути враховані.

Також Голова Верховної Ради зауважив, що в порівняльній таблиці відсутня одна із його правок, і висловив занепокоєння щодо можливої зміни нумерації правок у разі її внесення, що може викликати непорозуміння під час розгляду в сесійній залі.

Данило Гетманцев пояснив, що автори ряду поправок не відобразилися через збій в системі і це питання буде врегульовано. «Таких помилок всього виявлено три. Вони є технічними, але ми їх, безперечно, виправимо. На нумерацію поправок це ніяк не вплине», - сказав голова Комітету.

Данило Гетманцев поінформував, що до всього законопроекту подано майже 11400 поправок.

Через великий обсяг законопроекту він запропонував розглядати поправки блоками, виділеними за темами (пропонується більше 20 тем). Так, в рамках одного блоку будуть розглядатися усі норми, які є в різних частинах проекту, але стосуються однієї теми. Узгоджена редакція норм однієї теми буде затверджуватися голосуванням Комітету.

Очільник Комітету запропонував проводити засідання з розгляду проекту Закону №5600 щоденно у робочі дні з 11-00 до 16-00.

Члени Комітету підтримали запропоновану процедуру розгляду законопроекту.

Першою члени Комітету розглянули тему про повноваження органів місцевого самоврядування.

Зокрема, вона стосується надання органам місцевого самоврядування інформації про боржників-фізичних осіб і скасування вимог регуляторного законодавства до рішень про встановлення місцевих ставок оподаткування.

Також на засіданні були розглянуті поправки, які стосуються таких тем: запровадження заборони виїзду за кордон для керівників юридичних осіб – боржників; звільнення від податку на додану вартість операцій з інвестиційним золотом; надання можливості контролюючому органу права здійснювати аудіо та відеозапис під час перевірок і ряду технічних правок; мінімальне податкове зобов’язання; порядок обміну інформацією.

В обговоренні взяли участь народні депутати – автори поправок, представники Міністерства фінансів, Державної податкової служби, Фонду державного майна, Асоціації міст України.

В засіданні оголошено перерву. Продовження засідання Комітету з розгляду законопроекту відбудеться у вівторок, 14 вересня, об 11-00.