У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано закон щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 вересня 2021, 17:00

У черговому числі збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України», №37 від 10 вересня 2021 року опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків», № 1588-IX від 30 червня 2021 року.

Закон визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

Законом удосконалено деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов’язаними з банком особами, іншими особами, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків), у тому числі, передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків), механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації.

Законом уточнено деякі процедурні аспекті виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради Фонду тощо.

Законом також:

- удосконалено процедуру та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів;

- уточнено деякі питання нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури;

- удосконалено механізм правового захисту працівників Фонду та членів його адміністративної ради;

- врегульовано питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку;

- уточнено питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

Законом також врегульовано окремі питання процесуального характеру. Серед яких, зокрема, питання подання цивільного позову в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку, положення щодо набуття Фондом статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку у господарському процесі, уточнено деякі процедурні питання виконавчого провадження, здійснено інші уточнення до відповідних нормативно-правових актів, що є дотичними, регулюють процедури та процеси, що змінюються цим Законом.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про судовий збір», «Про виконавче провадження», Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», а також Господарського процесуального кодексу.

Закон набрав чинності 5 серпня 2021 року.

У Віснику також опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», № 1601-IX від 1 липня 2021 року.

Закон регулює відносини, пов’язані із страхуванням сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою".

Законом встановлено, що «страхувальниками визнаються юридичні особи, фізичні особи - підприємці та дієздатні фізичні особи, які уклали із страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до законодавства України».

Законом внесено зміни до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», якими визначено:

- механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції;

- учасників ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, вимоги до них, їх права та обов’язки;

- об’єкти страхування, страхові продукти, страхові ризики, страхові випадки, вимоги до договорів страхування з державною підтримкою;

- інформаційне забезпечення страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Законом розмір часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів (премій) визначено на рівні до 60 відсотків, зважаючи на практику попередніх періодів дії аналогічних програм підтримки. Водночас передбачено, що конкретний розмір компенсації буде визначатися виходячи із можливостей державного бюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів.

Законом також внесено зміни до Закону України «Про страхування», якими скасовано положення щодо страхування сільськогосподарської продукції через Аграрний страховий Пул та уточнено повноважень Уповноваженого органу, що здійснює державний нагляд за страховою діяльністю.

Законом внесено зміни до Податкового кодексу України в частині збільшення ставки податку на дохід за договорами страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 відсоткових пункти з метою у подальшому спрямування цих коштів на підтримку страхування сільськогосподарської продукції.

Законом також внесено зміни до законів України «Про колективне сільськогосподарське підприємство», «Про сільськогосподарську кооперацію» та «Про фермерське господарство» в частині надання можливості цим господарствам отримувати державну підтримку на страхування сільськогосподарської продукції.

Закон України № 1601-IX набрав чинності 24 липня 2021 року

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».