Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 вересня 2021, 12:42

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

Із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Інна Совсун, Артур Герасимов, Юлія Тимошенко. У заяві йшлося про вимогу опозиційних фракцій до Уряду невідкладно поінформувати народних депутатів про підготовку країни до опалювального сезону.

Головуючий оголосив перерву, запросивши на нараду представників депутатських фракцій і груп та Уряду.

Після закінчення перерви головуючий поінформував про досягнуті під час наради зміни у проведенні «години запитань до Уряду»: 10 хвилин – доповідь Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, 21 хвилини- запитання до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і 30 хвилин - запитання до членів Уряду.

Головуючий також повідомив про зміни у порядку денному, згідно з якими сьогодні народі депутати працюватимуть без перерви до 12 години 30 хвилин, о 12.30 – оголошення депутатських запитів, 13.00 - закінчення пленарного засідання.

Із заявою від двох фракцій виступив народні депутат Нестор Шуфрич. У виступі він зазначив, що під час «години запитань до Уряду» на вимогу опозиційних фракцій члени Уряду відповідатимуть на запитання щодо підготовки до опалювального сезону та спроможності населення оплатити житлово-комунальні тарифи.

Головуючий зазначив, що за пропозицією депутатських фракцій і груп Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відповідатиме на запитання про Кримську платформа та її значення для консолідації міжнародних зусиль в процесі деокупації Криму. Візит Президента України до Сполучених Штатів Америки та його значення для України.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Міністру закордонних справ Дмитру Кулебі.

На початку виступу урядовець зазначив, що «Президент України Володимир Зеленський проводить сміливу зовнішню політику. Україна - активний гравець на світовій арені, який прагматично просуває свої інтереси, залишається відданою європейській та євроатлантичній інтеграції».

Дмитро Кулеба відзначив, що «Кримська платформа та візити Глави Української держави до США - це два сигнали світові про те, що Україна знову у грі. Ми не прохачі, не жертви, не бідні родичі».

«Україна - не жертва, Україна - це рятівник», - наголосив Дмитро Кулеба. За його словами, наша держава створює нові альянси та активно формує нову архітектуру глобальної та регіональної безпеки. «Кримська платформа, Люблінський трикутник з Польщею та Литвою, асоційоване тріо з Грузією та Молдовою, квадрига з Туреччиною - це абсолютно нові інструменти, завдяки яким Україна підкреслює свою лідерську роль, підвищує авторитет на світовій арені», - наголосив Міністр закордонних справ.

Дмитро Кулеба у виступі назвав Кримську платформу першим реальним механізмом, який веде до деокупації півострова Крим. «Учасники платформи ухвалили декларацію, в якій зафіксували не лише тверду позицію щодо невизнання спроби анексії Криму, але готовність разом з Україною займатися його деокупацією. В тому числі, шляхом посилення санкційного тиску на Росію", - зазначив Кулеба. Він також наголосив, що декларація Кримської платформи залишається відкритою до приєднання.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів на запитання народних депутатів щодо: нарахування і виплати субсидій; пенсійного забезпечення; тарифів на газ і тепло в опалювальному періоді 2021-22 років; підготовки до опалювального сезону; обсягів запасів газу в сховищах країни; допомоги регіонам у підготовці до опалювального сезону; розміщення в Україні біженців з Афганістану; виплат на оздоровлення військовослужбовцям; кадрової політики у Міністерстві оборони; стану із захворюванням на коронавірус у Харківській області.

Денис Шмигаль, відповідаючи на одне із запитань, повідомив, що Кабінет Міністрів запропонує Верховній Раді збільшити на 12 млрд грн видатки державного бюджету, передбачені на виплату субсидій українцям. За його словами, було заплановано в бюджеті 36 млрд грн, на сьогодні 35,2 млрд грн використано на виплату субсидій. До кінця року, за розрахунками Міністерства соціальної політики, буде необхідно ще близько 12 млрд грн. Зміни до бюджету будуть подані наступного тижня до відповідного комітету.

На запитання народних депутатів відповідають члени Уряду. Запитання стосувалися: екологічного стану річок; підтримки вітчизняного промислового виробництва, зокрема локомотивів; підвищення пенсійного забезпечення; виплати субсидій і тарифної політики; фінансування будівництва нових атомних енергоблоків і виведення з експлуатації старих; підготовки міста Охтирка Сумської області до опалювального сезону; значення Кримської платформи для України; забезпечення ефективного керівництва підприємством АТ «Укрзалізниця»; ціни на газ для теплокомуненерго і тарифів для населення на опалення; фінансування у 2022 році перепідговки вчителів для Нової української школи, забезпечення виплати зарплат у четвертому кварталі 2021 році; розробки стимулюючої податкової політики для усього бізнесу; створення нових робочих місць у малому і середньому бізнесі; стратегії розвитку суднобудівної галузі; залишку коштів у Міністерстві охорони здоров’я і готовності до зростання захворюваності на COVID-19.

На цьому «година запитань до Уряду завершилася.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України, 5852.

Законопроект доповів народний депутат Данило Гетманцев.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з його подальшим доопрацюванням.

280 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4", №5477, доповів народний депутат Сергій Тарута.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді розглянути проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету стосовно народного депутата України Тарути С.О. і прийняти рішення у сесійній залі.

За результатами голосування проект Постанови №5477 прийнято в цілому 281 голосом.

У першому читанні 288 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо уточнення порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру, №3989.

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо незаконного затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та інших представників корінного кримськотатарського народу Криму на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим державою-агресором Російською Федерацією, №6007, доповів народний депутат Ахтем Чийгоз.

293 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Верховна Рада 307 голосами «за» прийняла у другому читанні і в цілому прийняла проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі, №3427.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив депутатські запити. Для оголошення внесено 116 депутатських запитів.

Верховна Рада підтримала направлення до Президента України три із п’яти запитів, поданих народними депутатами.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук закрив пленарне засідання.