Прийнято Закон "Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 вересня 2021, 13:49

Законом приведено у відповідність до вимог положень Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1101 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів» статтю 42 Водного кодексу.

Законом врегулювати питання обов'язковості укладення господарського договору первинними водокористувачами з підприємствами водної галузі, необхідність законодавчого закріплення організації надання платних послуги, пов’язаних з подачею води юридичним і фізичним особам з меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм.

Законом врегульовано питання збереження і відновлення державного майна на стратегічних об’єктах України за рахунок надання платних послуг.

Законом внесено зміни до статті 42 Водного кодексу України в частині визначення, що: «також первинними водокористувачами є ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води та отримують воду з каналів, водосховищ, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів».

Крім того, забір та використання води із каналів, водогосподарських систем, водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів має здійснюватися на підставі дозволу на спеціальне водокористування та відплатного договору, укладання якого є обов'язковим.

Проект Закону зареєстровано за №3969.