Дмитро Разумков закликав Уряд роз’яснити, як функціонуватимуть КПВВ на Донбасі після запуску Бюро економічної безпеки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 вересня 2021, 11:08

 

Необхідно забезпечити нормальне функціонування контрольних пунктів пропуску в зоні проведення ООС після запуску Бюро економічної безпеки. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп.

«У нас є питання, пов'язані з діяльністю Бюро економічної безпеки. Воно незабаром фактично починає діяти, але далеко не все готово для впровадження цих процесів. Через це в нас може виникнути питання, пов’язане з Державною фіскальною службою, яка зараз працює на контрольних пунктах пропуску в зоні проведення ООС», — зазначив Голова Парламенту. 

За словами Дмитра Разумкова, наразі необхідно розуміти позицію Кабінету Міністрів України щодо шляхів забезпечення нормального функціонування існуючих пунктів пропуску після запуску БЕБ. «Треба розуміти, як виходити з цієї ситуації», — зауважив він.

Крім того, Голова Верховної Ради додав, що українська сторона готова до пропуску людей із тимчасово окупованих територій, проте це не здійснюється з боку так званих «ЛНР» та «ДНР». «Начебто через коронавірус, але фактично це для того, щоб створити незручності для людей, які йдуть на територію вільної України», — наголосив він.

 

Довідково: 

Відповідно до Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», Кабінету Міністрів було надано шестимісячний строк на ліквідацію Державної фіскальної служби (ДФС) та запуск роботи Бюро економічної безпеки. Оскільки цей Закон набув чинності 25 березня 2021 року, вказаний шестимісячний строк закінчується 25 вересня 2021 року.

Процес ліквідації Державної фіскальної служби розпочався ще 18 грудня 2018 року, коли Уряд прийняв Постанову № 1200, якою розділив ДФС на Державну податкову службу та Державну митну службу.  Водночас ДФС продовжила виконувати функцію у сфері боротьби з кримінальними правопорушеннями — до утворення БЕБ. Окрім того, Постанова Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 р. № 815 передбачає, що контроль за переміщенням вантажів через лінію зіткнення здійснює саме ДФС.