У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано закон про внесення змін до Податкового кодексу з метою стимулювання детінізації доходів шляхом запровадження одноразового добровільного декларування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 серпня 2021, 17:20

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №34 від 20 серпня 2021 року опубліковано ряд законів та постанов, прийнятих під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», № 1539–IХ.

Законом визначається порядок проведення в Україні одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами своїх активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Згідно із Законом, одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених цим Кодексом.

Закон набув чинності 21 липня 2021 року.

Опубліковано текст пов’язаного з попереднім Закону «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про валюту і валютні операції» у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», № 1524–IХ, який унормовує питання у сфері валютного регулювання, необхідні для забезпечення проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами своїх активів.

Закон набув чинності 26 червня 2021 року.

Також у віснику розміщено текст Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», № 1542–IХ, яким внесено зміни до ряду кодексів у зв’язку із запровадженням одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Закон набув чинності 21 липня 2021 року.

Окрім того, опубліковано Закон «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України», № 1518–IХ, який врегульовує питання передачі боєприпасів Збройних Сил України, що підлягають утилізації, закладам фізичної культури та спорту, у структурі яких є відділення зі стрільби кульової та/або біатлону. Закон набув чинності 25 липня 2021 року.

У Відомостях від 20 серпня 2021 року також розміщено ряд ратифікаційних законів і постанов Верховної Ради.

Зокрема, опубліковано тексти постанов: щодо стосуються кадрових питань, про перейменування населених пунктів, а також про призначення позачергових виборів депутатів Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».