Комітет з питань цифрової трансформації протягом п’ятої сесії продовжував роботу над законопроектами щодо надання електронних публічних послуг і стимулювання розвитку цифрової економіки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 серпня 2021, 10:45

За період п’ятої сесії Комітет з питань цифрової трансформації продовжував роботу над вдосконаленням цифрового законодавства, зокрема щодо надання електронних публічних послуг, стимулювання розвитку цифрової економіки, віртуальних активів, публічних електронних реєстрів, захисту персональних даних тощо.

У лютому-липні Комітет провів 15 засідань та розглянув 84 питання.

За поданням Комітету під час п’ятої сесії Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому три основні законопроекти, які наближають Україну до запровадження режиму «без паперів» та реформують стратегічно важливі галузі:

- про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус. З прийняттям цього документа Україна першою у світі узаконила цифрові паспорти, № 4355;

- про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Закон дає поштовх запуску в Україні спеціального правового режиму Дія City, № 4303;

- про особливості надання електронних публічних послуг». Це основа запровадження режиму «без паперів», № 5495.

Також у першому читанні народні депутати прийняли законопроекти №5270 про е-резидентство, який дозволить іноземним ІТ-спеціалістам вести бізнес в Україні без фізичної присутності на її території та проект Закону №5463 про зміну місця реєстрації онлайн.

Наразі Комітет здійснює підготовку до другого читання законопроектів про публічні електронні реєстри (№2110), про хмарні сервіси в держсекторі (№2655), про віртуальні активи (№3637) тощо.

Також розроблено новий законопроект який суттєво підвищить рівень захисту персональних даних, №5628.

У Комітеті продовжують працювати робочі групи: з кіберзахисту, е-демократії, смарт сіті, перехоплення телекомунікацій, розв’язання проблеми сірого імпорту тощо.

Докладно про роботу Комітету: https://bit.ly/3A26wMg.