Комітет з питань антикорупційної політики протягом п’ятої сесії надав 73 висновки щодо відповідності проектів нормативно-правових актів антикорупційному законодавству

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 серпня 2021, 12:18

 

Упродовж п’ятої сесії Верховної Ради діяльність Комітету була зосереджена на підготовці законопроектів про внесення змін до законів у сфері антикорупційної політики, здійсненні антикорупційної експертизи законопроектів, що перебувають на розгляді Верховної Ради, та аналізі практики застосування законів у діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання Комітету.

У лютому-липні 2021 року Комітетом проведено 23 засідання, із яких одне виїзне. Розглянуто й обговорено 185 питань, з яких 57 - пов’язано зі здійсненням законопроектної функції, 91 питання стосувалося організації роботи Комітету, 37 - контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради та власних рішень.

За звітний період до Комітету надійшло 1080 законопроектів для проведення антикорупційні експертизи та підготовки експертних висновків щодо відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Комітетом 7 законопроектів визнано такими, що містять корупціогенні фактори та не відповідають вимогам антикорупційного законодавства і до 21 законопроекту надано зауваження. Всього затверджено 73 експертні висновки щодо проектів нормативно-правових актів.

Загалом упродовж п’ятої сесії дев’ятого скликання секретаріатом Комітету опрацьовано та підготовлено для розгляду Комітетом 920 антикорупційних експертиз до законопроектів.

Комітетом розглянуто 8 проектів законів, щодо яких його визначено головним, та внесено на розгляд на пленарних засіданнях.

14 червня 2021 року, під головуванням заступника голови Комітету Галини Янченко, розпочала роботу Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів. Секретаріатом Комітету здійснюється організаційно-інформаційне, консультативно-правове, методичне забезпечення діяльності, організація проведення засідань ТСК.

За звітній період у Комітеті проведено низку заходів із представниками державних органів, міжнародних організацій та дипломатичних представництв, на яких обговорювалися питання діяльності Комітету в межах предмету відання.

З метою реагування та в порядку контролю Комітет проводив слухання і обговорення звернень з актуальних питань.

На виїзному засіданні Комітету у місті Одесі розглянуто ряд актуальних питань Одеського регіону, зокрема: створення працівниками Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків і ряду тренажерних центрів у м. Одеса штучних перешкод (можливого зловживання своїм службовим становищем) для переатестації моряків з метою подальшого працевлаштування на суднах закордонного плавання; дотримання вимог Кримінального процесуального кодексу під час проведення досудового розслідування в кримінальних провадженнях у сфері управління державним та комунальним майном; стан використання бюджетних коштів для забезпечення соціально вразливих верств населення цифровими декодерами для перегляду програм українського телебачення.

У період п’ятої сесії до Комітету надійшло і опрацьовано 1467 листів, звернень, заяв, скарг та інших матеріалів.