Дмитро Разумков: Відкритий діалог між владою усіх рівнів — шлях до вирішення багатьох важливих для держави питань

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 липня 2021, 14:44

Відкритий, щирий діалог між різним рівнями влади — одна з головних умов вирішення багатьох важливих для держави питань. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час участі у ХVІ Українському муніципальному форумі в Одесі. 

«Без Верховної Ради буде важко впроваджувати реформи та зміни, на які очікують громади. Водночас без підтримки місцевої влади ми не зможемо реалізувати всі ті завдання та перебороти ті виклики, які сьогодні стоять перед Україною», — наголосив Дмитро Разумков. Він зауважив, що діалог між владою може бути не завжди простим, але він важливий для реалізації завдань, що стоять перед державою.

«Я неодноразово говорив — ми повинні вибудовувати вертикаль влади. Але ця вертикаль не має базуватися на принципах підлеглості або залежності. Це повинні бути партнерські відносини», — зазначив Голова Верховної Ради.

Голова Парламенту зауважив, що Верховна Рада ІХ відновила роботу Консультативної Ради з питань місцевого самоврядування, до складу якої входять представники профільних комітетів, громад та асоціацій. «Думаю, це той ефективний майданчик, який може бути полем для вирішення багатьох питань», — додав він.

За словами Дмитра Разумкова, останнє засідання Консультативної ради було присвячене ряду питань, зокрема, і врегулюванню ситуації з тарифами. Він зауважив, що важливим стало ухвалення Закону України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (№ 3508-д).

«Це той законопроект, який допоможе вийти з кризової ситуації, яка виникла на початку року. Для його ухвалення доклала зусиль вся Верховна Рада й сьогодні документ був підписаний та направлений на підпис Президенту України. Це дієвий інструмент, який надала Верховна Рада для врегулювання питання», — наголосив Дмитро Разумков.

Водночас Голова Парламенту зазначив, що будь-які зміни тарифної політики мають бути прогнозованими, а «не ставати шоковою терапією».

Також він зазначив, що важливими питаннями для Верховної Ради залишаються завершення реформи децентралізації та посилення спроможності територіальних громад.  

За словами Дмитра Разумкова, нині у Парламенті триває дискусія щодо податкових змін, передбачених законопроектом № 5600 (Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»). «Дуже важливо забезпечити вашу спроможність виконувати всі ті функції, які вам сьогодні надає держава», — сказав він.

Голова Верховної Ради також зауважив, що ухвалення в цілому законопроекту «Про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках» (№ 4416-1) дозволить громадам залучати нові інвестиції. «Це дасть можливість залучати інвестиції та створити дійсно конкурентні умови, щоб бізнес приходив саме до вас. Тому що мають бути умови, і головне — бажання, щоб бізнес працював саме на вашій території, адже це — нові робочі місця, податки, нові можливості та їх реалізація», — наголосив Дмитро Разумков.