Прийнято за основу проект Закону "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 липня 2021, 16:29

Законопроектом пропонується врегулювати відносини у сфері публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання фізичних осіб в Україні, реєстрації фізичних осіб та обіг даних в електронних реєстрах, базах даних, порядок їх подання, обробки, зберігання і передачі.

Законопроектом передбачається, що дія цього Закону поширюється на громадян України, а також на іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, відповідно до їх прав та свобод, передбачених Конституцією України, законами чи міжнародними договорами України.

Законопроектом, зокрема, передбачено запровадження декларування та реєстрації місця проживання у електронній формі, функціонування реєстрів територіальних громад виключно у електронній формі, можливість обміну інформацією між територіальними громадами та з державними реєстрами в автоматичному режимі.

Проектом для забезпечення роботи зазначених реєстрів органи місцевого самоврядування матимуть право створювати або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи ДМС.

Проектом Закону пропонується скасувати паперовий документообіг; виключити можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Проектом також передбачається внесення змін до низки законів.

Проект Закону зареєстровано за №5463.