Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо стимулювання збільшення народжуваності

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 липня 2021, 11:38

 

Комітет з питань молоді і спорту на своєму засіданні 30 червня розглянув чотири проекти Законів: про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини, (реєстр. №5585) про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (щодо стимулювання збільшення народжуваності), (реєстр. №5585-1), про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" щодо належного виконання обов’язку держави у соціальній підтримці сімей при народженні дитини, (реєстр. №5585-2), про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини та відновлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, (реєстр. №5585-3).

У всіх законопроектах пропонується збільшити розмір допомоги при народженні дитини.

Урядовим законопроектом, (реєстр. №5585), пропонується встановити розмір зазначеної допомоги у сумі 50 000 грн. (сьогодні - 41 280 гривень), а також передбачити щорічне збільшення розміру допомоги на прогнозний показник зростання індексу споживчих цін, який затверджується Кабінетом Міністрів.

Другим законопроектом, (реєстр. № 5585-1), пропонується призначати допомогу при народженні дитини в таких розмірах: при народженні першої дитини - 50000 гривень, другої дитини - 100000 гривень, третьої і кожної наступної дитини - 150000 гривень.

Третім законопроектом, (реєстр. №5585-2), пропонується нараховувати такі розміри допомоги при народженні дитини: при народженні першої дитини - 25 розмірів прожиткового мінімуму, другої дитини - 50 розмірів прожиткового мінімуму, третьої і кожної наступної дитини - 70 розмірів прожиткового мінімуму.

Четвертим законопроектом, (реєстр. №5585-3), пропонується надавати допомогу при народженні дитини у такому розмірі: на першу дитину - 50 розмірів прожиткового мінімуму, на другу дитину - 70 розмірів прожиткового мінімуму, на третю та кожну наступну дитину - 120 розмірів прожиткового мінімуму.

Крім того, проектом пропонується відновити допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років.

Під час обговорення законопроектів члени Комітету підтримали законодавчі ініціативи щодо суттєвого збільшення розміру допомоги при народженні дитини, у тому числі повернення до збільшених розмірів допомоги при народженні другої та третьої дитини, що сприятиме збільшенню народжуваності в Україні.

Члени Комітету запропонували підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (щодо стимулювання збільшення народжуваності), (реєстр. №5585-1), оскільки в ньому пропонується оптимальне співвідношення виплат при народженні першої, другої та третьої дитини. Водночас, члени Комітету запропонували у прикінцевих положеннях Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» передбачити щорічну індексацію цієї допомоги.